17 C
București
vineri, 23 februarie 2024 - 18:56
No menu items!

La o zi după revocarea lui Kovesi, dosarul fostului director Antena Group a fost repus pe rolul instanței supreme

spot_img

Magistraţii instanţei supreme au decis, marţi, să repună pe rol recursul în casaţie declarat de fostul director al Antena TV, Sorin Alexandrescu, condamnat pentru șantaj la 4 ani şi 6 luni de închisoare, decizia fiind definitivă.

Astfel, judecătorii au decis să repună pe rol procesul ce avea drept obiect recursul în casaţie, o cale extraordinară de atac la care a apelat Sorin Alexandrescu.

„Repune pe rol cauza având ca obiect recursul în casaţie declarat de inculpatul Alexandrescu George Sorin împotriva deciziei penale nr. 236/A din data de 28 iunie 2017 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, pronunţată în dosarul nr.6528/2/2013. Stabileşte termen la data de 9 octombrie 2018, Completul nr. 2, Sala Secţiei penale, cu citarea părţilor şi înştiinţarea avocatului ales. Definitivă”, se arată în decizia de marţi a magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

Sorin Alexandrescu a fost condamnat, în luna iunie 2017, la patru ani şi şase luni de închisoare, pentru şantaj. În acelaşi dosar, Dan Voiculescu a fost achitat, iar fiica sa, Camelia Voiculescu, a fost condamnată la un an şi şase luni cu suspendare pentru complicitate la şantaj.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au decis la acel moment şi achitarea lui George Daniel Matiescu, director general al Intact Publishing SRL, şi condamnarea la doi ani de închisoare cu suspendare pentru Şerban Pop, fostul şef al ANAF. În ceea ce priveşte persoanele juridice SC Intact şi Antena Group, au fost achitate pentru complicitate la şantaj. În cazul Antena Group, pentru şantaj, s-a dispus aplicarea unei amenzi penale de 200.000 lei şi publicarea sentinţei timp de o lună, de zece ori, în intervalul 18.00-20.00.

Fondatorul trustului Intact, Dan Voiculescu, şi fiica sa Camelia au fost trimişi în judecată la 1 octombrie 2013, alături de fostul director general Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu, şi de fostul şef ANAF Şerban Pop. Sorin Alexandrescu este acuzat de şantaj, iar Dan Voiculescu şi fiica sa, de complicitate la această infracţiune. Şerban Pop, preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală la data faptelor, avocat suspendat, este acuzat de folosire, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.În acelaşi dosar este judecat, pentru complicitate la şantaj, George Daniel Matiescu, director general al Intact Publishing SRL.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 16 aprilie – 21 mai 2013, în calitate de director general al SC Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu a exercitat, în mod repetat şi gradual, acte de constrângere asupra administratorului RCS&RDS Ioan Bendei, ameninţându-l cu darea în vileag a unor presupuse fapte de corupţie, astfel încât să îl determine să urmeze conduita impusă de el. Semnarea contractului în condiţiile impuse de inculpat, respectiv la o valoare 6.480.000 euro/an, pe o durată de cinci ani, ar fi garantat stingerea litigiilor existente pe rolul instanţelor, oprirea campaniei media împotriva RCS&RDS pe care o reprezenta partea vătămată şi a persoanelor din conducerea RCS&RDS, arată anchetatorii.

Andrei Tudor