13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 0:53
No menu items!

La noapte, plouă cu stele. Se vor putea vedea cu ochiul liber

spot_img

Ploaia de stele, Perseidele, denumite după constelația Perseu va atinge vârful de activitate în această noapte. Specialiștii estimează un maxim de 100 de meteori pe oră, dar numai jumătate din aceștia vor fi vizibili pe cer. Pentru o priveliște cât mai bună, fenomenul trebuie observat de la distanță de lumina artificială a orașului.

Fenomenul va putea fi observat cu ochiul liber în intervalul de după miezul nopții până spre dimineață.

„Priviți minim 30-40 de minute fără întreruperi, după care faceți o mică pauză și reluați observațiile. Nu prea contează în ce direcție priviți cât timp nu vă uitați în pământ sau la telefon”, spun specialiștii.

Aproximativ 50 de stele căzătoare se pot observa în fiecare oră după miezul nopții până dimineața.

Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă sub 1 mm diametru ce arde în atmosfera Pământului, la frecarea cu aerul.

„În noaptea de 12 spre 13 august se produce maximul curentului de meteori Perseide, adică se vor vedea mai multe stele căzătoare decât de obicei. Pentru a le vedea trebuie să ieşiţi în afara oraşelor şi să priviţi cerul cu ochiul liber, după miezul nopţii, până dimineaţă. Priviţi minim 30-40 de minute fără întreruperi, după care faceţi o mică pauză şi reluaţi observaţiile. Nu prea contează în ce direcţie priviţi, cât timp nu vă uitaţi în Pământ sau la telefon. În mod normal, se pot vedea 50-60 de stele căzătoare pe oră, dar nu vă supăraţi dacă sunt mai puţine (sau mai multe)”, au declarat reprezentanții Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

C.D.