18.9 C
București
duminică, 14 aprilie 2024 - 1:34
No menu items!

La mulţi ani, Michael Caine!

spot_img

La mulţi ani, Michael Caine!

Născut într-o familie nevoiaşă din Londra, Maurice Joseph Micklewhite a avut o copilărie plină de griji. La vârsta de patru ani, descoperă magia cinematografului şi se refugiază în lumea peliculelor. Sub ameninţarea războiului, Maurice fuge de bombardamente, dar este adus înapoi în Londra de mama sa. În timpul războiului, se mută la o fermă din Norfolk, cu aer curat şi viaţă sănătoasă, unde sărăcia îl determină să muncească din greu şi începe să câştige bani împuşcând şobolani şi grauri.

Educaţia şcolară lasă de dorit, dar inteligenţa nativă atrage atenţia unei profesoare locale, care îi încurajează lecturile ambiţionându-l pentru o bursă pe care Maurice o câştigă fără probleme. Mama sa se angajează la o familie bogata şi se mută în aripa servitorilor, oferindu-i posibilitatea să cunoască luxul şi eleganţa. În 1946 se mută înapoi în Londra şi evadează în cinematograf şi în lecturi despre actorie şi eroi.

Devine membru al unui club cultural şi se preocupă de baschet, apoi intră în producţiile teatrale ale clubului. Intră, ca asistent, sub aripa protectoare a lui Alec Reed, care predă istoria filmului şi apare într-un filmuleţ documentar. Se angajează la Peak Films, o companie mică ce producea filme despre obiectivele turistice ale Londrei, unde ajută la filmări şi învaţă detalii tehnice despre producţie.

Se înrolează în armată, apoi se-ntoarce acasă şi începe să muncească la o fabrică de unt. Se angajează ca asistent de scenă la o companie din provincie şi, îmbolnăvindu-se, se întoarce în Londra, unde participă la o audiţie şi este acceptat. Devine celebru cu filmul „The Caine Mutiny” cu Humphrey Bogart şi astfel se naşte numele de scenă care l-a consacrat, Michael Caine.

C.N.