19.2 C
București
duminică, 28 aprilie 2024 - 14:15
No menu items!

Kristalina Gheorghieva, FMI: Economia Rusiei este acum pe model sovietic – producție mare și consum mic

spot_img

Kristalina Gheorghieva, directoarea generală a Fondului Monetar Internațional, a avertizat că economia rusă se confruntă în continuare cu obstacole semnificative, în pofida cifrelor pozitive recente, și că noul model economic începe să semene cu cel sovietic.

”Aceasta este o economie de război în care statul – care, să ne amintim, avea rezerve foarte importante, construite în mulți ani de disciplină fiscală – investește în această economie de război. Dacă vă uitați la Rusia, astăzi, producția crește, [pentru] armată, consumul scade. Și cam așa arăta Uniunea Sovietică. Un nivel ridicat de producție, un nivel scăzut de consum”, a declarat Gheorghieva, într-un interviu pentru CNBC.

La sfârșitul lunii ianuarie, FMI și-a modificat prognoza privind ritmul de creștere economică a Rusiei în acest an, majorând-o de la 1,1% la 2,6%.

Economia Rusiei s-a dovedit a fi surprinzător de rezistentă în noul context al sancțiunilor occidentale în cei aproape doi ani de când a lansat invazia la scară largă a Ucrainei.

Cheltuielile rusești pentru apărare au crescut vertiginos de când a început războiul. În noiembrie anul trecut, președintele rus Vladimir Putin a aprobat un buget de stat care a crescut cheltuielile militare la aproximativ 30% din cheltuielile fiscale, ceea ce înseamnă o creștere de aproape 70% din 2023 până în 2024. Se așteaptă ca cheltuielile pentru apărare și securitate să reprezinte aproximativ 40% din totalul cheltuielilor bugetare ale Rusiei în acest an, potrivit unei analize realizate de Reuters.

Acest model de creștere economică pentru o economie de război are o caracteristică esențială – este neproductivă, ceea ce înseamnă că PIB-ul crește pe baza producției de tancuri, iar acele tancuri sunt distruse după o lună sau un an în război.

Gheorghieva mai spune că o altă mare problemă pentru economia Rusiei este emigrarea recentă a peste 800.000 de cetățeni, la o populație totală de 145 de milioane de locuitori. ”Mulți dintre cei care au fugit sunt lucrători cu înaltă calificare în domenii precum IT și științe. Cred, de fapt, că economia rusă va trece prin vremuri foarte grele din cauza plecării oamenilor și din cauza accesului redus la tehnologie, care vine odată cu sancțiunile”, a mai spus șefa FMI.

V. B.