15 C
București
marți, 28 mai 2024 - 6:57
No menu items!

KMG International a anunțat pierderi de 58 mil.$ în 2014. Exporturile Rompetrol Rafinare au fost de peste 2 mld. $

spot_img

 Rafinăria de la Năvodari a lucrat la capacitate maximă în 2014

rompetrol

Grupul KMG International (fostul Rompetrol Grup) a anunțat pentru 2014 o cifră de afaceri de 11,4 miliarde $, în creștere anuală cu 2%, dublarea profitului EBITDA la 140 milioane $ și o pierdere netă de 58 mil. $.

Compania afirmă că acestea sunt cele mai bune rezultate financiare din ultimii 15 ani, de la înființare, în contextul în care rezultatul net s-a îmbunătățit cu 61 mil. $ față de anul precedent, s-a înregistrat o creștere a producției și a vânzărilor de produse petroliere și s-au optimizat fluxurile operaționale și financiare.

Grupul KMG International este deținut integral de compania natională de petrol și gaze din Kazakhstan – KazMunayGas.

”Încă avem rezultate negative, dar am făcut un pas important. Suntem cu peste 50 milioane sub zero şi sperăm ca, anul viitor, să atingem un nivel zero sau chiar să trecem pe profit”, a declarat Azamat Zhangulov, VicepreședinteSenior al KMG International.

Strategia pe termen lung propusă de companie este creșterea organică în țările din regiunea Mării Negre, inclusiv extinderea segmentului de retail din România și creșterea eficienței operaționale a rafinăriei. În ultimii șapte ani, investițiile KazMunayGas au fost de peste 1,4 miliarde $.

În 2014, contribuțiile totale ale companiilor membre KMG International la bugetul de stat și la bugetele locale s-au ridicat la aproximativ 1,93 miliarde $, din care circa 1,8 miliarde $ a reprezentat aportul Rompetrol Rafinare (față de 1,4  mld. $ în 2013), potrivit unui comunicat de presă.

Exporturile Rompetrol Rafinare s-au ridicat la peste 2 mld. $ în 2014 (1,7 mld. în 2013).

Cantitatea de materie primă procesată de cele două rafinării ale Grupului – Petromidia Navodari și Vega Ploiești – și de divizia de petrochimie s-a ridicat în 2014 la peste 5,54 milioane tone, în creștere cu 21% față de 2013.

Pe fondul unei creșteri cu 22% a producției de carburanți la rafinăria Petromidia (productie record de motorină – 2,43 mil. tone față de 1,91 mil. tone în 2013), vânzările de produse petroliere prin stațiile Rompetrol din România, Bulgaria, Republica Moldova și Georgia s-au majorat cu 15% față de indicatorul din 2013, ajungând la un nivel de 2,23 milioane tone.

De asemenea, Grupul a mai raportat scăderea costului de procesare la 21,2 dolari/tonă – celmaiscăzutnivel din ultimii 10 ani, atingerea capacității maxime de producție de polipropilenă (90.000 t), producție record de bitum (61.400 t) și n-hexan (64.000 tone), reducerea cu 5% a costurilor de logistică și cu 10% a pierderilor de produse petroliere.

Bugetul alocat de Grupul KMG International pentru investiții s-a ridicat în 2014 la 55 mil. $ și a vizat în principal programul de modernizare  a 90 de stații Rompetrol din România, precum și proiecte în segmentul de rafinare.

Pentru acest an, Grupul și-a propus un plan de investiții de peste 200 de mil. $, în principal pentru revizia general programată a rafinăriei Petromidia și pentru dezvoltarea segmentului de retail. Rafinăria Petromidia a funcționat anul trecut la capacitate maximă, fără opriri programate sau accidentale (365 de zile) și a înregistrat un volum de materie primă procesată de 13.800 de tone/zi.

Compania Rompetrol Rafinare SA este listată la BVB, acționarii semnificativi fiind KMG International, cu 48,11% și statul român, cu 44,69%. Statul român deține acest pachet în contul unei creanţe de 688 de milioane de dolari pe care o avea de recuperat de la Rompetrol.

Răscumpărarea acestor acțiuni face obiectul unei dispute între statul român și statul kazah. În comunicatul de marți, KMG International a transmis că dorește punerea în aplicare a unui memorandum cu Guvernul României în 2013 privind o răscumparare parțială a acțiunilor deținute, în paralel cu operaționalizarea unui fond de investitii in sectorul energetic.