10.8 C
București
joi, 21 octombrie 2021 - 1:35

Klaus Iohannis refuză numirea celor doi miniștri din lipsă de cazier judiciar și copii ale cărților de identitate

spot_img

Președintele Klaus Iohannis refuză în continuare să-i numească la Ministerul Transporturilor și Ministerul Dezvoltării pe Mircea Drăghici, respectiv Lia Olguța Vasilescu pe motiv că premierul Viorica Dăncilă nu a atașat la dosarele celor doi cazierul judiciar și copiile cărților de identitate.

Administrația Prezidențială a anunțat, joi, că președintele Klaus Iohannis nu a acceptat propunerile pe motive de legalitate, din cauzele descrise mai sus.

„Reținând că nici Constituția și nici legea nu stabilesc un regim derogatoriu pentru accederea în funcția de membru al Guvernului cu privire la dovada îndeplinirii condiției prevăzute de Legea nr. 90/2001, respectiv aceea de a nu fi suferit condamnări penale, și având în vedere dispozițiile  art. 2 din Legea nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, potrivit cărora „în cazierul judiciar se ține evidența persoanelor fizice și a persoanelor juridice condamnate ori împotriva cărora s-au luat alte măsuri cu caracter penal sau administrativ conform Codului penal, precum și a celor față de care au fost dispuse măsuri procesual-penale”, certificatul de cazier judiciar fiind singurul document care atestă situația judiciară a unei persoane,

Constatând că documentația care însoțește propunerea (respectiv copia cărții de identitate și curriculum vitae actualizat) este incompletă, astfel  încât nu se poate verifica îndeplinirea tuturor condițiilor prevăzute de art. 105 din Constituție și de art. 2 din Legea nr. 90/2001 pentru numirea în funcția de membru al Guvernului,

Vă aduc la cunoștință că, în continuare, propunerile de numire în funcția de membru al Guvernului nu fac dovada îndeplinirii tuturor condițiilor de legalitate, astfel încât să li se poată da curs”, se arată în scrisoarea către Viorica Dăncilă.

Valeriu Motoc