13.3 C
București
duminică, 19 mai 2024 - 2:56
No menu items!

Klaus Iohannis: Noi nu dorim să atacăm pe nimeni, dar nici nu putem să tolerăm să fim slabi şi să fim atacaţi

spot_img

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Chișinău, că va solicita în continuare întărirea Flancului Estic al NATO în țara noastră, astfel încât să nu fim vulnerabili. ”Noi nu dorim să atacăm pe nimeni, nu dorim un război cu nimeni, dar nici nu putem să tolerăm să fim slabi şi să fim atacaţi”, a transmis preşedintele.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, la Chişinău, că România va primi atâţia refugiaţi câţi vin. Șefil statului s-a aflat în vizită oficială în Republica Moldova.

Și preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu a afirmat, la vizita de miercuri a lui Klaus Iohannis, că „trăim vremuri grele în care solidaritatea, grija, ajutorul reciproc trebuie să prevaleze”, deoarece „numai aşa putem depăşi tragedia şi distrugerile războiului”. Ea a îndemnat toată ţările democratice şi comunitatea internaţională să îşi concetreze eforturile pentru ca atacul militar al Rusiei asupra Ucrainei să înceteze.

Iohannis a spus că țara noastră nu își dorește niciun război, cu nimeni, dar „nici nu putem să tolerăm să fim slabi şi să fim atacaţi”.

”Acest război în Ucraina se poartă lângă Flancul Estic al NATO şi al UE. Noi suntem pe Flancul Estic, noi suntem lângă Marea Neagră şi ştim că din Marea Neagră a fost lansat atacul rusesc asupra părţii sudice a Ucrainei. Marea Neagră nu este de pe acum o teorie că ne trebuie strategie (…) este o concluzie care rezultă din realităţile din teren”, a mai subliniat preşedintele Klaus Iohannis.  

Potrivit acestuia, Flancul Estic trebuie întărit echilibrat.  

”În speţă, partea sudică mai ales spre Marea Neagră trebuie să fie la fel de bine apărată ca şi partea nord din zona baltică. Voi solicita în continuare o prezenţă aliată suplimentară şi întărită pe partea noastră a Flancului Estic, pentru a putea să facă ceea ce ne spune doctrina NATO – o prezenţă puternică care descurajează, cam despre asta vorbim. Noi nu dorim să atacăm pe nimeni, nu dorim un război cu nimeni, dar nici nu putem să tolerăm să fim slabi şi să fim atacaţi în partea vulnerabilă a Flancului Estic. Vom solicita în continuare întărirea şi creşterea capacităţii de apărare”, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis.  

Iohannis a mai explicat că acestea sunt lucrurile pe care le va transmite la Summit-ul extraordinar NATO de la Bruxelles, de săptămâna viitoare.

E. Stan