9.1 C
București
joi, 22 aprilie 2021 - 1:54

Klaus Iohannis intervine în Justiție și cere explicații pentru decizia definitivă a instanței în dosarul 10 august

După premierul Florin Cîțu, și președintele Klaus Iohannis intervine în independența Justiției și cere explicații cu privire la decizia definitivă a Tribunalului București, prin care dosarul 10 august nu va mai fi redeschis, așa cum a cerut DIICOT.

Iohannis a postat pe Facebook un mesaj prin care cere “explicații” ministrului Justiției, Stelian Ion, pentru situația în care s-a ajuns, ca faptele incriminate în dosarul 10 august să nu mai poată fi verificate.

„Solicit ministrului Justiției să explice public de urgență cum s-a ajuns în situația ca dosarul vizând evenimentele din 10 august 2018 să fie clasat. Românii au tot dreptul să știe cine sunt cei vinovați de actele de violență împotriva manifestanților pașnici. Lucrurile nu se pot încheia aici și de aceea am cerut ministrului Justiției și ministrului de Interne să găsească soluțiile pentru ca adevărul în legătură cu 10 august să fie aflat, iar cei responsabili să răspundă”, a scris președintele.

Dosarul privind protestul diasporei din 10 august rămâne clasat și nu se poate redeschide urmărirea penală așa cum a cerut DIICOT, a decis definitiv, marți, Tribunalul București.

După anunțarea deciziei, premierul Florin Cîțu a declarat că l-a sunat pe ministrul Justiției și i-a cerut soluții pentru remedierea acestei situații. Fără să precizeze ce soluții s-ar putea găsi la o decizie defintivă a unei instanțe, prim-ministrul a declarat doar că “mai sunt căi”.

Miercuri, a doua zi după decizia anunțată, Tribunalul București a transmis, printr-un comunicat, că judecătorii sunt independenți, iar hotărârea judecătorească este adoptată pe baza dispoziţiilor legale, nu pe bază de emoţii şi sentimente.