15 C
București
joi, 30 mai 2024 - 3:47
No menu items!

Klaus Iohannis, întâmpinat în Harghita cu imnul secuiesc

spot_img

Președintele Klaus Iohannis a fost întâmpinat, marți, la Miercurea Ciuc, în cadrul vizitei sale, cu mesaje autonomiste și imnul secuiesc.

Șeful statului, care efectuează, marți, o vizită de lucru în județele Harghita, Covasna și Vrancea, a fost așteptat în fața sediului Consiliului Județean Harghita din Miercurea Ciuc de un grup de aproximativ 30 de persoane, care purtau steaguri secuiești și pancarte în limbile maghiară, română și germană prin care își exprimau o serie de doleanțe, cum ar fi autonomia teritorială pe criterii etnice, după modelul Tirolului de Sud.

Președintele Klaus Iohannis, care a fost întâmpinat de președinții Consiliilor Județene Covasna și Harghita, Tamas Sandor și Borboly Csaba, a declarat presei că a venit în cele două județe pentru a afla care sunt problemele cu care se confruntă oamenii de aici.

Șeful statului va participa la dezbaterea „Coerență și transparență – exemple de bune practici la nivelul județelor Harghita și Covasna”, la care sunt prezenți aproximativ 300 de reprezentanți ai administrației publice locale din cele două județe. Înaintea acestei dezbateri au fost intonate imnul României și imnul secuiesc.

Potrivit programului oficial, Klaus Iohannis va vizita în jurul orei 11,50 Catedrala Episcopală Ortodoxă „Sfântul Nicolae” din Miercurea Ciuc, Complexul monahal Șumuleu-Ciuc și Bazilica „Sfânta Maria”, Căminul „Sfântul Ștefan”, precum și o fabrică de îmbuteliere a apei minerale din comuna Sâncrăieni.

În jurul orei 14,00 președintele Klaus Iohannis va ajunge la Sfântu Gheorghe, în județul Covasna, unde va avea o întâlnire cu reprezentanți ai clusterelor și asociațiilor de dezvoltare intercomunitară.

La ora 17,00, președintele României va participa la un ceremonial militar la Mausoleul Mărăști din județul Vrancea, cu prilejul comemorării a o sută de ani de la bătăliile ce au avut loc în această zonă în timpul Primului Război Mondial.

Valeriu Motoc