1.8 C
București
sâmbătă, 22 ianuarie 2022 - 20:03
No menu items!

Klaus Iohannis, despre creșterea prețurilor la energie și gaze: “Măsurile de compensare nu pot continua la nesfârșit”

spot_img

Preşedintele Klaus Iohannis cere măsuri la nivelul UE pentru blocarea creșterii prețurilor la energie și gaze.”Noi avem măsuri de compensare a facturilor, însă acestea nu pot continua la nesfârșit. E nevoie de soluții pe termen lung”, a transmis, joi, Iohannis, înaintea participării la reuniunea Consiliului European, care se desfăşoară la Bruxelles.

”Trebuie văzut de ce s-a ajuns la aceste preţuri mari, în condiţiile în care nu toată capacitatea de transport a conductelor europene este folosit. Înseamnă că undeva trebuie analizată foarte bine piaţa, pentru a vedea cum putem îmbunătăţi condiţiile concurenţiale, în aşa fel încât să existe o concurenţă reală şi o protecţie a consumatorului, în acest sens”, a precizat președintele. 

El a spus că va reitera nevoia acelui act delegat care stabileşte că gazul şi energia nucleară sunt energii bune de tranziţie, dacă ne îndreptăm spre o economie verde.

”Pentru noi, acestea sunt vitale şi aceste lucruri trebuie subliniate foarte clar”, a afirmat el.

Nu este de acord cu supraimpozitarea companilor

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Bruxelles, că nu este de acord cu supraimpozitarea companilor, propusă de PSD, şi a arătat că nu consideră că este un lucrur necesar, corect sau util, iar o astfel de măsură nu se va introduce.

El a explicat că ambele partide, PNL şi PSD încearcă să îşi promoveze politicile bazate pe o anumită doctrină, dar asta nu înseamnă că Guvernul ”le pune în practică, alandala şi amestecate”. 

”Avem o coaliție formată între liberali și social-democrați și este normal să se discute, dar asta nu înseamnă că Guvernul va adopta toate măsurile, așa, alandala.

Mie, personal, acest impozit suprataxarea nu mi se pare nici util, nici bun, nici necesar. N-are rost să umflăm o discuție, care a existat în coaliție.

În discuțiile cu liderii coaliției le-am spus că trebuie să respectăm cadrul macro la care ne-am angajat. Noi, România, ne-am asumat un plan, ne-am asumat niște reforme prin PNRR.

Mai ciudat mi s-ar părea să nu discute PSD și PNL. Mie deocamdată mi se pare că acest Guvern se mișcă bine”, a spus Klaus Iohannis.

Nou vaccin împotriva Omicron

Președintele a mai anunțat, joi, la Bruxelles, că la nivelul UE există o îngrijorare cu privire la noua variantă Omicron, luându-se în calcul un vaccin nou pentru a combate această  formă a virusului.

„Există o îngrijorare larg răspândită cu noua variantă a virusului, numită Omicron. Vom discuta ce se poate face în comun și vom discuta cum vom obține un vaccin nou pregătit pentru a combate această nouă formă a virusului. Doar vaccinarea poate să oprească răspândirea acestei pandemii. Sunt teme complicate și sper să ajungem rapid astăzi la o concluzie, cum obținem acest vaccin nou și cum va fi achiziționat și cum va fi împărțit către statele membre. De asemenea, voi atrage atenția să nu se exagereze cu măsurile de restricționare, în special când este vorba despre traficul de mărfuri, despre economia europeană”, a mai spus Klaus Iohannis.

                                                                                                                    Adina Silav