13.1 C
București
marți, 21 mai 2024 - 3:15
No menu items!

Karl Nehammer își menține veto împotriva României. Cancelarul Austriei, vizită în Bulgaria la graniță

spot_img

Austria îşi menţine dreptul de veto faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen, a transmis, sâmbătă, cancelarul austriac Karl Nehammer înainte de a pleca, împreună cu ministrul său de interne, Gerhard Karner, în vizită în Bulgaria. Cei doi oficiali ai Austriei vor să vadă ce se întâmplă la frontiera cu Turcia, acolo unde Viena este de părere că ar trebui construit un gard cu fonduri de la Comisia Europeană.

Înaintea vizitei sale în Bulgaria, Karl Nehammer a subliniat că Austria îşi menţine împotrivirea faţă de extinderea Schengen.

„Numărul mare de imigranţi ilegali arată că sistemul Schengen este stricat. Cât timp acest sistem şi protecţia frontierelor externe nu funcţionează, nu poate exista o extindere”, şi-a reafirmat cancelarul poziţia exprimată şi la sfârşitul anului trecut. El a sublinita că Bulgaria are nevoie de „un sprijin rapid şi adecvat pentru protecţia frontierei externe cu Turcia”.

„Atât timp cât spaţiul Schengen nu funcţionează, iar Germania, de exemplu, efectuează controale la frontieră cu alte ţări membre Schengen, cum ar fi Austria, la fel ca multe alte ţări europene, nu putem extinde acest spaţiu. Prin urmare, dreptul de veto al Austriei asupra spaţiului Schengen rămâne în vigoare până când situaţia se va schimba în mod fundamental”, a transmis sâmbătă cancelarul austriac într-un comunicat citat de agenţia APA, preluată de „Die Presse”.

Camncelarul Austriei a mai declarat că administrația de la Sofia trebuie spriijinită entru a lua măsuri ferme la graniță.

„Bulgaria trebuie să fie pusă în situaţia de a înfiinţa o gardă de frontieră la fel de robustă ca cea a Greciei. Pentru aceasta, trebuie să fie puse la dispoziţie fondurile necesare din bugetul UE”, a adăugat cancelarul.

Comisia Europeană a refuzat, până acum, să dea bani pentru ziduri, garduri şi sârmă ghimpată, reaminteşte presa austriacă.

Nehammer şi Karner se vor deplasa luni la frontieră împreună cu preşedintele Rumen Radev şi cu ministrul bulgar de interne Ivan Demerdjiev. Este planificată, de asemenea, o vizită la centrul regional de coordonare al poliţiei de frontieră din apropierea oraşului Elhovo, precum şi o întâlnire cu prim-ministrul bulgar Galab Donev, după întoarcerea oficialilor austrieci la Sofia.

Jurnaliștii de la Die Presse mai notează că această inspecţie demonstrativă are loc înainte de summitul extraordinar al UE privind migraţia de luna viitoare, dată la care România şi Bulgaria sunt convinse că pot iniția discuțiile pentru a adera la spaţiul Schengen în acest an. O dată ulterioară este considerată dificilă din cauza alegerilor europene din 2024. 

E. Stan