12.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 23:37
No menu items!

Judecătorul Ciprian Ghiță de la Curtea de Apel București, trimis în judecată disciplinară

spot_img

Judecătroul Ciprian Alexandru Ghiță de la Curtea de Apel București a fost trimis în fața secției pentru judecători în materie desciplinară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, transmite Luju.ro. Ghiță a devenit cunoscut după ce a depus o plângere la DNA în care a acuzat jurnalisti că au format un grup infractional organizat cu Google și alte persoane.

Judectăroul Ciprian Ghiță a fost acuzat în trecut de hărțuire, dupa ce a depus o plângere la Direcția Națională Anticorupție (DNA) Împotriva unor jurnalisti, care au scris despre el. Plângerea formulată de judecator denunța constituirea unui grup infracțional   de către jurnalistii luju.ro ți alte persoane: avocați, jedecătoarea Viorica Costiniu și compania Google ( cel mai mare motor de căutare din lume). Materialul jurnalistic de la baza acestei plângeri susținea ca judectaor de la CAB l-a condamnat pe Șerban Pop, fostul șef al Fiscului, pentru fapte prescrise. Ulterior, Înalta Curte a confirmat această situație.

Acum, inspecția judiciara l-a trimis in judecată pe Ciprian Alexandru Ghită pentru ca s-a folosit de funcție într-un dosar penal în care nu avea calitate. Concret, judecătorul este acuzat de două abateri disciplinare: 

– încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilități și interdicții (art. 271 lit. a din Legea 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor);

– folosirea funcției deținute pentru a obține un tratament favorabil din partea autorităților sau intervențiile pentru soluționarea unor cereri, pretinderea ori acceptarea rezolvării intereselor personale sau ale membrilor familiei ori ale altor persoane, altfel decât în limita cadrului legal reglementat pentru toți cetățenii (art. 271 lit. a din Legea 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor).

 

Primul termen la Secția pentru judecători a CSM în materie disciplinară va avea loc în săptămâna viitoare, 28 februarie 2024.

Amalia-Alessandra