16.6 C
București
duminică, 1 octombrie 2023 - 9:21
No menu items!

Judecătoarea din CSM, Gabriela Baltag: Judecătorii, sub presiunea sistemului judiciar. Este nevoie de Secția pentru anchetarea magistraților

spot_img

Judecătoarea Gabriela Baltag, membru al Consiliului Superior al Magistraturiia explicat, duminică seara, la Antena 3, de ce consideră că trebuie infințată Secţia de investigare a magistraţilor, în cadrul Parchetului General.

Judecătoarea a declarat că judecătorii de penal simt o presiune venită împotriva lor dintr-o anumită parte a sistemului judiciar, presiune uneori chiar pe aspecte de deliberare.

Totodată, Gabriela Baltag consideră că este inadmisibil ca preşedintele României, care este om politic, să decidă cariera magistraţilor, întrebându-se ce motiv ar putea avea pentru a refuza numirea preşedintelui ÎCCJ. „Am auzit că ar putea primi rapoarte de la servicii. Este foarte grav acest lucru. Este exclus să permitem serviciilor secrete să aibă o putere de înlăturare a magistraţilor prin preşedintele ţării”, a spus Gabriela Baltag.

Nu vreau să analizez declaraţiile Procurorului General, are cine să facă asta. Este regretabil că declaraţiile au fost făcute pe holul CSM. Pachetul de Legi ale Justiţiei au stârnit foarte multe controverse. Lumea aduce diferite argumente, leagă de existenţa anumitor dosare, anumitor persoane aceste modificări. Societatea trebuie să ştie că este vorba despre legile care privesc magistraţii. În legi nu se vorbeşte despre dosare. Am pretenţia că atunci când vorbeşti de pierderea independenţei magistraţilor să indici măcar un text de lege. Nu există vreo prevedere în pachetul de legi până în momentul de faţă care să îngrădească independenta sistemului judiciar (…)

Este binevenită secţia de investigare a magistraţilor, contrar afirmaţiilor unor colegi din CSM. Salut această iniţiativă pentru că, trebuie să recunoaştem, nu o dată, şi nu de puţin timp, aflăm că, mai ales judecătorii care judecă în penal, simt o presiune venită împotriva lor dintr-o anumită parte a sistemului judiciar. O presiune uneori chiar pe aspecte de deliberare. Nu sunt cazuri izolate. Nu vă spun câte memorii au venit spre noi, însoţite de documente, care prezentau o formă de presiune asupra judecătorilor care judecă în materie penală. Nu e un element de noutate, am văzut că se vorbeşte de discriminare, dar am văzut că şi o anumită categorie profesională, magistraţii, fac obiectul unei secţii din DNA. Această secţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este benefică, va aduce şi va spori independenta judecătorului”, a explicat Baltag la Antena 3.

Andrei Tudor