3.1 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 8:36
No menu items!

Jihadiștii care au ucis preotul unei biserici din Franța au discutat criptat pe Telegram

spot_img

Cei doi jihadiști care au ucis, marți, un preot într-o biserică din nordul Franței s-au cunoscut cu numai câteva zile înaintea atacului prin intermediul unei mesagerii criptate, scrie duminică publicația Le Parisien, citată de Agerpres.

Conform ultimelor informații obținute în urma investigației, cei doi jihadiști, Abdel Malik Petitjean și Adel Kermiche, ambii în vârstă de 19 ani și aflați în atenția serviciilor de informații franceze, au avut primul contact pe data de 22 iulie, când au discutat cu ajutorul mesageriei Telegram.

Prin intermediul aceleiași mesagerii criptate, Abdel Malik Petitjean a difuzat și o înregistrare video în care el jură credință grupării jihadiste Statul Islamic și amenință că va comite un atentat în Franța. Autoritățile franceze au fost informate de înregistrare de către un serviciu secret dintr-o țară neprecizată și au găsit-o apoi, pe 24 iulie, și pe telefonul mobil al unui anume Omar C., tot în vârstă de 19 ani și cu domiciliul la Paris, acesta fiind în prezent arestat.

Însă aceleași autorități nu au reușit să determine la timp identitatea celui care a lansat mesajul, întrucât din dosarul lui Abdel Malik Petitjean lipsea poza, pentru că se considera că el este în Siria.

Prin urmare, acesta chiar a comis atacul din 26 iulie, când el și Adel Kermiche au pătruns într-o biserică din localitatea Saint-Etienne-du-Rouvray, unde i-au tăiat gâtul preotului și au rănit grav o altă persoană pe care au încercat să o ucidă în același mod, fiind apoi uciși în intervenția forțelor de ordine.

Nu este clar dacă între ei a existat un intermediar. Investigatorii anchetează în prezent mai mulți suspecți din anturajul celor doi, printre care se numără un văr al unuia dintre teroriști și un refugiat sirian a cărui fotocopie de pe pașaport a fost găsită asupra lui Kermiche. Acesta din urmă încercase să plece în Siria de două ori în 2015 și a fost inculpat pentru legături cu terorismul și plasat în detenție în Franța, dar a beneficiat de o eliberare condiționată.

Serviciul de mesagerie Telegram este controlat de rusul Pavel Durov, aflat acum în exil și trăind în Insulele Saint Kitts și Nevis. El a lansat aplicația, în 2013, împreună cu fratele său Nikolai Durov. Serviciul oferă posibilitatea de convorbiri criptate.

Emanuel Stan