15.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024 - 16:12
No menu items!

Jandarmii români, preocupați să POZEZE în EROI ai nației și să exploateze vulnerabilitățile oamenilor

spot_img

Într-un comunicat dat presei, luni, Jandarmeria Română informează cu privire la o acțiune de salvare a unei bătrâne care voia să își pună capăt vieții, în județul Mehedinți, pe raza municipiului Drobeta Turnu Severin. Încă din introducerea comunicatului, transpare, însă, un stil de redare a informației, specifică poveștilor cu eroi. Imaginile atașate acestei știri, pot fi catalogate cu ușurință drept scandaloase, pentru că, nu fac altceva decât să exploateze un om vulnerabil, aflat într-un moment critic.

Aflați în misiune de patrularea pe raza municipiului Drobeta Turnu Severin, în perimetrul cartierului Schela Cladovei, jandarmii observă o femeie în vârstă de 75 de ani, care voia să se arunce în fața trenului.

Jandarmii o salvează pe femeie de la moarte, nimic neobișnuit dacă ne gândim la misiunea lor de a proteja, în general, mai departe de îndatoririle stipulate în mod expres de de lege.

Ciudat însă, este felul în care aceștia, plini de zelul salvatorului, au dat comunicatul de presă cu privire la această acțiune de salvare, focusându-se mai degrabă pe partea de relatare tragico-romantică, decât pe transmiterea unor  date explicative clare și pe descrierea obiectivă a  contextului.

Comunicatul de presă a venit la pachet cu un filmuleț și cu imagini care o înfățișau pe bătrână în lacrimi.

”Eu vreau să mor, nu vreau să mai trăiesc”, sunt vorbele bietei femei, care se aud pe înregistrare.

 Întrebarea este: Era necesar?

Era necesar ca profitând de un om aflat într-o stare extrem de vulnerabilă, jandarmii să îl filmeze și să îl dea opiniei publice?

Este, oare, în regulă, să expui în halul acesta o ființă umană, aflată în incapacitatea de a gândi și de a acționa?

Este, oare, în regulă, să înregistrezi și să pozezi un om aflat, până la urmă într-o stare mentală cumplită, fără acordul lui?

Scopul acestei misiuni de salvare a Jandarmeriei Române, ar fi trebuit să fie acela de a SALVA și nu acela de a profita, pentru a-și spori faima de salvator absolut.

Oare când ești preocupat de bunăstarea unei ființe umane, de siguranța cetățeanului aflat într-un context ca cel al bâtrânei din Drobeta, mai ai timp să filmezi?

Mai jos, comunicatul Jandarmeriei Române, redat integral:

”Intervenția la timp a jandarmilor a dus la evitarea unei tragedii.

Jandarmii aflați în misiunea de patrulare pe raza municipiului Drobeta Turnu Severin, în cartierul Schela Cladovei, au observat o femeia aflată pe calea ferată care plângea și era dezorientată.

Gândindu-se că secundele sunt esențiale, jandarmii s-au apropiat de aceasta și au îndepărtat-o la timp, deoarece se auzea un tren care venea în viteză.

Colegii noștri au încercat să o liniștească pe femeie și să afle de ce intenționează să recurgă la un gest de suicid.

Printre lacrimi, femeia, în vârstă de 75 ani, le-a spus jandarmilor că are probleme de sănătate, că soțul îi este paralizat, cu copiii nu se înțelege și toate aceste probleme au doborât-o psihic și fizic, iar prin acest gest a încercat să își curme suferința.

Jandarmii au solicitat un echipaj medical de urgență pentru a transporta femeia la o unitate medicală specializată, însă aceasta a refuzat.

Ulterior, jandarmii au luat legătura cu membrii familiei, iar ea a fost preluată de aceștia și condusă în siguranță acasă”, a transmis Jandarmeria Română.

Lorena Luchian