9 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 10:54
No menu items!

Iulian Fota: suntem o țară cu islamofobie zero, iar asta ne poate ajuta să fim feriți de pericolul terorist

spot_img

Fostul consilier prezidențial a declarat într-o emisiune Digi24 că “deocamdată la noi e liniște, și suntem feriți de pericolul terorist pentru că, pe de o parte, România nu este o țintă prioritară, iar pe de altă parte, suntem protejați și în urma unor atitudini pe care România le-a dezvoltat de-a lungul timpului. România este o țară considerată ca având islamofobie zero”.

„România întotdeauna a fost percepută în zona arabă ca o țară amabilă, prietenoasă, tolerantă față de islam, față de musulmani și acest lucru ajută. Modelul dobrogean de conviețuire este binecunoscut în multe zone ale Orientului Mijlociu și cred că e foarte bine să nu-l pierdem, ba chiar să facem și mai cunoscută această experiență românească”, a declarat Iulian Fota.

Pe de altă parte, este și un efort continuu pe care autoritățile și instituțiile îl depun să protejeze țara. Dar protecția este limitată, este relativă, nicio țară nu poate garanta în fața terorismului protecție sută la sută, deci un factor de incertitudine planează și asupra noastră”, a punctat Iulian Fota.

În același timp, amenințarea din sud, a grupării teroriste Stat Islamic, nu face ca amenințarea dinspre est – Rusia – să fie dată uitării. Estul și sudul sunt gestionate împreună, au asigurat liderii NATO la ultimul summit al alianței, potrivit fostului consilier prezidențial, care a spus că a fost martorul unor astfel de discuții. Însă, cele două amenințări se și întrepătrund. Intervenția Rusiei în Siria e legată atât de Ucraina, cât și de Statul Islamic, spune fostul consilier prezidențial.

Iulian Fota crede însă că Rusia poate fi un partener în combaterea terorismului și a Statului Islamic. „Au expertiză, resurse proprii, propriile metode de lucru. Pot fi de folos și pot ajuta, dar dacă, pe de altă parte, Rusia crede că pentru contribuția sa în Siria, Occidentul va sacrifica Ucraina, se înșală. Sunt multe voci – și mă număr printre ele – care ar saluta o cooperare cu Rusia în combaterea terorismului, dar să nu fie un preț prea mare: să nu fie legat de soarta și viitorul Ucrainei sau eventual al Republicii Moldova”, a mai spus fostul consilier prezidențial.