9.3 C
București
duminică, 17 octombrie 2021 - 10:12

Istoria bicicletei

spot_img

Istoria bicicletei

Bicicleta a fost inventată în Europa în secolul al nouăsprezecelea şi a devenit foarte populară, atât ca mijloc de locomoţie, cât şi ca mod de recreere, fiind adaptată pentru folosință în multe domenii de activitate – jucării, fitness, aplicații militare, curierat și ciclism.

În 1818, baronul german Karl Drais von Sauerbronn a inventat „maşina de alergat”, pe care a prezentat-o la Paris. Acest strămoş al bicicletei era construit din lemn şi nu avea pedale, iar utilizatorul trebuia să se împingă cu picioarele în pământ pentru a deplasa maşinăria înainte.

Au urmat boneshaker-ul, bicicleta cu o roată mare şi alta mică, bicicleta cu trei roţi, iar primul model cu lanț a fost construit în 1885. Forma și configurația de bază au suferit mici schimbări, multe detalii importante fiind îmbunătățite odată cu apariția materialelor moderne de fabricație și a proiectării asistate de computer, ce au permis răspândirea modelelor speciale pentru ciclişti.

Bicicleta a influențat istoria considerabil, atât cultural, cât și industrial, contribuind la dezvoltarea tehnologiilor din toate domeniile. Mersul pe bicicletă este foarte sănătos și oferă stare de bine, fiind de trei ori mai eficient din punct de vedere energetic decât mersul pe jos, iar viteza de trei ori mai mare.

Roxana Mera