14.1 C
București
duminică, 26 mai 2024 - 8:41
No menu items!

Israel: Planuri pentru vaccinarea copiilor între 12 și 16 ani în luna aprilie

spot_img

Israelul va extinde vaccinările COVID-19 pentru a include toți cetățenii cu vârsta peste 16 ani, au declarat oficiali miercuri, în timp ce cazurile și decesele au crescut din nou, ceea ce a redus o schimbare anticipată, relatează Reuters.

Primul ministru Benjamin Netanyahu spera că acțiunea de vaccinare rapidă a Israelului, suprapusă celui de-al treilea blocaj național aflat acum în a șasea săptămână, va permite redeschiderea economiei în februarie. El este pregătit pentru realegere pe 23 martie.

Dar cazurile grave și decesele au crescut brusc, atribuite în principal variantelor de virus străin extrem de transmisibile. Acest lucru a compensat câștigurile din vaccinuri. Între timp, blocarea a fost încălcată și contestată pe scară largă în cabinet.

Cifrele Ministerului Sănătății arată că Israelul a înregistrat până în prezent 663.665 de cazuri și 4.888 de decese.

„Reducerea morbidității s-a oprit destul de mult”, a declarat Nachman Ash, coordonatorul național al răspunsului la pandemie, la radio Kan.

Aproximativ 35% din cei 9 milioane de locuitori din Israel au primit vaccinul Pfizer Inc, spune Ministerul Sănătății. Dar creșterea de zi cu zi a vaccinatilor a avut în medie aproximativ 2,5% săptămâna aceasta, în scădere de la 3,05% săptămâna trecută și 3,3% săptămâna precedentă.

Ministerul a anunțat că, începând de joi, oricine cu vârsta peste 16 ani ar putea fi vaccinat. Eligibilitatea era limitată anterior la cei cu vârsta peste 30 de ani, cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani sau cu afecțiuni medicale sau locuri de muncă critice cu risc ridicat.

Potrivit unui sondaj difuzat de Kan, 31% dintre israelieni nu erau siguri dacă să primească vaccinul și 36% erau îngrijorați de siguranța acestuia. Incertitudinea cu privire la eficacitatea vaccinului împotriva unor tulpini de coronavirus a stârnit speculațiile potrivit cărora Israelul ar putea anula scutirea de la carantină acordată acum persoanelor vaccinate.

Cred că, în mod natural, cu cât coborâm mai mult de la vârste la care riscul este mai mare, trebuie depuse mai multe eforturi pentru a aduce populația să se vaccineze”, a spus Ash.

El a spus că câteva sute de doze de vaccin trebuiau aruncate după expirarea lor, neutilizate, din cauza neprezentărilor la clinici.

Ministrul adjunct al Sănătății, Yoav Kisch, a declarat pentru postul de radio israelian 103 FM că copiii cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani pot fi vaccinați începând din aprilie, în așteptarea aprobării de reglementare, dar că includerea sub 12 ani „va dura cel puțin încă un an”.