16 C
București
joi, 30 mai 2024 - 8:56
No menu items!

Isărescu cere Parlamentului să modifice proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul. Este îngrijorat că ar putea pierde șefia BNR

spot_img

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a transmis Parlamentului o solicitare de modificare a proiectului de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul în sistemul bugetar, astfel încât să îi includă la excepţii şi pe membrii Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale.

Isărescu consideră că proiectul aprobat în şedinţa de Guvern din data de 9 iunie 2021 are un impact semnificativ în ceea ce priveşte exercitarea mandatului de către membrii Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României şi, implicit, a desfăşurării activităţii la nivelul BNR.

Potrivit proiectului de lege, persoanele care își desfășoară activitatea în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui act de numire în funcție, după caz, și care îndeplinesc condițiile de pensionare pot continua activitatea, la cerere, până la împlinirea vârstei de 70 de ani. Guvernul a stabilit, însă, şi excepţii de la interdicţia cumulului pensiei cu salariul în sistemul public, precum parlamentari, membrii Academiei Române, dar nu şi pentru membrii din conducerea BNR, potrivit News.ro

Guvernatorul BNR, care la 1 august va împlini 72 de ani, menționează că în cuprinsul proiectului de lege nu sunt incluse prevederi referitoare la persoanele care îşi desfăşoară activitatea în baza unui act de numire în funcţie în cadrul autorităţilor şi institutiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, şi care au împlinit vârsta de 70 de ani anterior intrării în vigoare a legii, cum este cazul său.

El precizează că lipsa acestor prevederi poate conduce la interpretarea că, în cazul acestor persoane, actul de numire în funcţie încetează de drept la data împlinirii vârstei de 70 de ani, cu menţiunea că încetarea de drept produce efecte anterior expirării perioadei prevăzute în cuprinsul actului de numire în funcţie.