9.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024 - 3:03
No menu items!

Ion Ficior, al doilea torţionar pentru care este cerută urmărirea penală pentru genocid UPDATE

spot_img
foto: news.yahoo.com
  • UPDATE

Parchetul General a înregistrat miercuri plângerea reprezentanților IICMER, care-l acuză de genocid pe fostul comandant al Coloniei de muncă Periprava, Ion Ficior.

Astăzi, 18.09.2013, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc a depus la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie un denunţ formulat împotriva numitului FICIOR IOSIF IOAN, colonel (r), pentru săvârşirea infracţiunii de genocid, constând în aceea că, în virtutea funcţiilor de comandant şi locţiitor de comandant deţinute în perioada 1958-1963, a introdus şi coordonat un regim de detenţie represiv, abuziv, inuman şi discreţionar împotriva categoriei deţinuţilor politici aflaţi la Periprava. În conţinutul denunţului se menţionează faptul că regimul de exterminare pus în aplicare de numitul Ficior Iosif Ioan era caracterizat prin lipsa hranei, lipsa medicamentelor și a îngrijirilor medicale, bătăi și alte violențe, lipsa condiţiilor elementare de trai și, nu în ultimul rând, prin numărul impresionant de decese survenite. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc mai precizează în cuprinsul denunţului că a identificat cel puţin 103 cazuri de deces, înregistrate în perioada 1958-1963, în rândul deţinuţilor politici de la Periprava, perioadă în care numitul Ficior Iosif Ioan a exercitat funcţii de conducere a coloniei de muncă.

Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție

comunicat de presă

 Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a cerut miercuri Parchetului General începerea urmăririi penale pe numele lui Ion Ficior, în vârstă de 85 de ani, fost comandant al Coloniei de muncă Periprava, sub acuzația de genocid. Pentru că fostul colonel – acuzat de IICMER de moartea a 103 deținuți politici  – are rude în străinătate, reprezentanții institutului le-au solicitat procurorilor să instituie și măsura complementară de interdicție de a părăsi România în cazul acestuia.

Ficior este al doilea torţionar prezentat de IICMER, după Alexandru Vişinescu, fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, pus deja sub acuzare de procurori pentru genocid.

„Instititul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc a solicitat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie începerea urmăririi penale împotriva lui Ion Ficior, fost comandant al Coloniei de muncă de la Periprava, pentru genocid”, a declarat, miercuri, preşedintele executiv al IICCMER, Andrei Muraru.

Acesta a precizat că, în urma investigaţiilor făcute de reprezentanţii institutului, au fost identificate mai multe probe care indică faptul că, în perioada în care colonelul (r) Ion Ficior a îndeplinit funcţia de comandant al Coloniei de muncă de la Periprava, respectiv în perioada 1958-1963, deţinuţii politici au fost supuşi unui regim de detenţie extrem de dur, fiind înfometaţi şi bătuţi.

Ion Ficior a introdus la Colonia de muncă Periprava un regim de detenţie abuziv, represiv, discreționar împotriva deţinuţilor politici, consideraţi atunci o ameninţare la adresa noului regim, a mai spus Muraru.

Acesta a precizat că au fost adunate documente care arată că, în perioada în care la conducerea Coloniei de muncă Periprava a fost Ion Ficior, au murit 103 deţinuţi, toţi condamnaţi pentru delicte politice. Toate aceste probe au fost transmise Parchetului General.

IICMER a identificat peste 50 de supravieţuitori ai Coloniei de muncă de la Periprava, fiind luate mărturii de la 21 de foşti deţinuţi politici.

„Decesele înregistrate în timpul mandatului colonelului Ion Ficior definesc regimul de detenţie instituit de acesta şi reprezintă premisele instituirii regimului de exterminare a deţinuţilor politici”, a completat președintele executiv al IICMER.

R.D.