19.6 C
București
miercuri, 8 mai 2024 - 12:37
No menu items!

Iohannis vizitează copiii cu deficiențe din Senegal, în timp ce România are peste 22.000 astfel de cazuri. Când i-a vizitat președintele pe copiii din țara noastră, cu acest diagnostic?

spot_img

Președintele României își încheie turneul de 9 zile din Africa, cu o vizită la un centru pentru copiii cu deficiențe mintale, din Dakar.

Iohannis, după vizita la centrul de copii cu deficiențe mintale din Dakar: Am fost foarte impresionat

Preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen, au vizitat, marţi, Centrul Aminata Mbaye-Grand-Yoff, fondat de Asociaţia Senegaleză, pentru protejarea copiilor cu deficienţe mintale (ASEDEME), din Dakar. Într-o postare pe platforma X (fostă Twitter), Iohannis se declară foarte impresionat de întâlnirea pe care a avut-o cu copiii din centru, precizând că România va sprijini eforturile Asociaţiei de a le oferi acestor copii o viaţă mai bună şi un viitor mai bun.

Vizita la Asociația Senegaleză ASEDEME este singurul eveniment al familiei prezidențiale pe agenda oficială. Președintele Iohannis va fi primit abia joi de omologul său Macky Sall, la Palatul Prezidențial.

Vizita efectuată de președinte la centrul din Senegal, dar și declarațiile domniei sale vin în contextul în care aproximativ 22.000 de copii și adolescenți din România trăiesc cu un diagnostic de boală mintală. 

Probabil că domnia sa s-a antrenat pentru a se întoarce în România și a începe un turneu de vizitare a tuturor centrelor pentru copiii cu dizabilități.

În România, aproximativ 22.000 de copii și adolescenți trăiesc cu un diagnostic de boală mintală, iar mulți alții se confruntă cu diferite dificultăți de dezvoltare, emoționale sau cognitive. Se estimează că un număr mult mai mare de persoane cu nevoi psiho-emoționale nu sunt diagnosticate și, în consecință, nu beneficiază de un tratament și de îngrijiri de sănătate mintală adecvate.

Potrivit unui studiu de anul trecut, sănătatea mintală a copiilor și adolescenților români este mult mai afectată decât cea a copiilor din alte țări. 33% dintre adolescenții cu vârste între 11 și 15 ani se simt triști de mai multe ori pe săptămână, față de o medie de 13% în cele 45 de țări incluse într-un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății. De asemenea, un studiu din 2020 a arătat că aproape jumătate dintre tineri au avut gânduri de sinucidere cel puțin o dată, 27,1% erau triști tot timpul și nu puteau scăpa de tristețe, iar 21,5% s-au simțit depresivi uneori în ultimele șase luni.

Potrivit unei scurte radiografii a UNICEF privind sănătatea mintală a copiilor și adolescenților din România, publicată în septembrie 2022, pe lângă stigmatizarea și discriminarea socială, în unele cazuri, copiii și adolescenții care se confruntă cu probleme de sănătate mintală sunt expuși riscului de a avea comportamente nesănătoase și riscante, cum ar fi fumatul, consumul de alcool și droguri sau comportamente sexuale riscante. Performanța școlară poate fi, de asemenea, afectată, de exemplu, un copil cu tulburări de comportament care nu beneficiază de intervenție de specialitate are o probabilitate de două ori mai mare de abandon școlar decât un copil cu dezvoltare tipică.

La noi în țară există Centrul de Sănătate Mintală (CSM),  primul centru cu acest profil din ţară în care au fost trataţi copii cu autism şi alte dizabilităţi severe, etichetaţi drept irecuperabili, conform standardelor existente înainte de 1989.

CSM este o secţie exterioară a  Institutului National pentru Sanatatea Mamei şi Copilului “Alessandrescu-Rusescu”.

 

D.Constantin