7.8 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024 - 3:12
No menu items!

Iohannis și Ciolacu, plecați din țară. Președintele e în Dubai, iar premierul în SUA. Ce agendă are fiecare

spot_img

Klaus Iohannis a plecat vineri seară, chiar după recepția de la Cotroceni de 1 Decembrie, în Dubai, la un summit pe probleme de mediu la care va avea un discurs de câteva minute. Premierul a plecat sâmbătă dimineață în SUA, unde se va întâlni, timp de 5 zile, cu secretarul de stat Antony Blinken și cu secretarul Apărării, Lloyd Austin, dar și cu alți oficiali americani.

Marcel Ciolacu a luat, în delegația din Statele Unite, trei miniștri – Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, Luminița Odobescu, ministrul Afacerilor Externe, și Radu Oprea, ministrul Economiei.

Marcel Ciolacu, 5 zile în SUA cu miniștrii după el

Conform programului publicat de Guvern, premierul se va întâlni la Washington D.C. și la New York, cu mai mulți înalți oficiali americani.

„La Departamentul de Stat al SUA, premierul se va întâlni cu secretarul de stat american Antony Blinken. De asemenea, șeful Executivului va avea întrevederi cu secretarul apărării, Lloyd Austin,  și cu secretarul pentru energie al Statelor Unite ale Americii, Jennifer Granholm.

Un punct important al vizitei îl va constitui întrevederile cu Antonio Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite și cu Dennis Frances, președintele Adunării Generale ONU.

Programul vizitei va include întrevederi cu reprezentanții conducerii Comitetului pentru forțe armate din Camera Reprezentanților, Mike Rogers și Adam Smith, cu co-președinții Comitetului pentru relații externe din Senatul SUA, senatorii Ben Cardin și James Risch, și cu co-președinții Grupului de prietenie cu România din Camera Reprezentanților, Mike Turner și Elissa Slotkin”, a comunicat Biroul de presă al Guvernului.

De asemenea, Ciolacu se va întlni cu reprezentanți ai comunității românești din zona Washington-Virginia-Maryland, cu reprezentanții  companiilor Google, Lockheed Martin și cu reprezentanții conducerii United States Energy Association.

În cadrul vizitei, premierul României va aduce un omagiu eroilor americani, la Cimitirul Arlington din Washington, va vizita Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington și va avea un dialog cu reprezentanții asociațiilor evreiești. 

Klaus Iohannis, deplasare în Dubai pentru un discurs de 3 minute

În schimb, președintele Klaus Iohannis, recent întors din turneul din Africa, a făcut public doar discursul pe care l-a avut, sâmbătă, în fața reprezentanților țărilor participante la cea de-a 28-a Conferinţă a Statelor parte la Convenţia Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28), care desfăşoară în Dubai, Emiratele Arabe Unite. 

„Efectele negative ale schimbărilor climatice nu pot fi negate. Trebuie să accelerăm acţiunile noastre de atenuare a schimbărilor climatice şi, în special, să decarbonizăm rapid sistemele noastre energetice. Acesta este motivul pentru care sunt încântat să fiu prezent la acest eveniment alături de lideri guvernamentali şi din industrie care îşi propun să livreze în raport cu obiectivul de zero emisii nete la nivel global până în 2050, inclusiv prin utilizarea energiei nucleare. În ceea ce priveşte România, strategiile noastre privind schimbările climatice şi energia prevăd un mix energetic bazat pe surse regenerabile şi energie nucleară pentru o Românie cu zero emisii nete”, a spus Kalus Iohannis, la Dubai, la evenimentul de lansare a Declaraţiei privind triplarea capacităţii de energie nucleară la nivel mondial, potrivut Agerpres.

M. Nedelcu