15 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 14:14
No menu items!

Iohannis mai are 5 zile

spot_img

Primarul Sibiului stă cu emoții în campania pentru alegerile prezidențiale

Iohannis_DNA_SZ

Candidatul ACL la prezidențiale, Klaus Iohannis, va afla marți, 30 septembrie, care sunt șansele sale în procesul de incompatibilitate cu Agenția Națională de Integritate (ANI). Curtea Supremă va stabili, marți, dacă admite recursul ANI și continuă judecata sau dacă îl respinge și îi dă câștig de cauză primarului Sibiului.

Astfel, potrivit noului Cod de procedură civilă, marți, magistrații pot admite recursul declarat de ANI la decizia Curții de Apel Alba Iulia care i-a dat câștig de cauză lui Klaus Iohannis, acuzat de incompatibilitate de inspectorii de integritate. În aceeazi zi însă, procedura le permite magistraților să dea și verdictul definitiv în dosar.

În situația în care raportul apreciază că recursul este admisibil şi toţi membrii sunt de acord, iar problema de drept care se pune în recurs nu este controversată sau face obiectul unei jurisprudenţe constante a Înaltei Curţi de Casare şi Justiţie, completul se poate pronunţa asupra fondului recursului, fără citarea părţilor, printr-o decizie definitivă, care se comunică părţilor. În soluţionarea recursului instanţa va ţine seama de punctele de vedere ale părţilor.

Art.493, noul Cod de Procedură Civilă

Același articol prevede că “numai dacă nu sunt întrunite condițiile de excepție anterior prezentate, completul va pronunţa, fără citarea părţilor, o încheiere de admitere în principiu a recursului şi va fixa termenul de judecată pe fond a recursului, cu citarea părţilor. După citarea părților va urma termenul la care se va dezbate, în ședință publică, cererea de recurs”.

Surse din magistratură au explicat pentru Sursa Zilei că, în cazul în care instanța admite recursul ANI, în dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis nu se pune problema unei “controverse de drept”, întrucât actuala legislație este extrem de clară în privina acestui tip de incompatibilitate: aleșilor locali le este interzis să facă parte din AGA societăților care furnizează servicii comunitare de utilitate publică. În ceea ce privește jurisprudența însă, e drept că ea nu există la Curtea Supremă – cele 33 de cauze în care ANI a cerut termene fiind primele de acest fel care au ajuns să se judece la această instanță. Există însă jurisprudență la nivelul Curților de Apel unde 6 procese au fost câștigate de ANI și doar unul singur a fost pierdut  – cel cu Klaus Iohannis, la Curtea de Apel Iulia.

În concluzie, susțin sursele citate, este posibil ca procesul lui Iohannis cu ANI să se încheie pe 30 septembrie cu un verdict final sau să se prelungească, prin stabilirea unui nou termen pentru judecata propriu-zisă, și în luna octombrie.

Raluca Dan