13.5 C
București
vineri, 23 februarie 2024 - 19:30
No menu items!

Iohannis: Din 15 mai se redeschid saloanele de coafură, cabinetele stomatologice și muzeele. România trece la starea de alertă

spot_img

Klaus Iohannis a declarat, luni, la finalul unei ședințe avute cu mai mulți miniștri, că din data de 15 mai nu va mai fi prelungită starea de urgență în România, ci va fi instituită starea de alertă.

„Starea de urgență nu va fi prelungită. Nu voi emite un nou decret. Și în acest fel data de 14 mai este ultima zi de stare de urgență. Începând din 15 mai pentru a ține epidemia sub control vom intra într-o stare de alertă. Această stare de alertă este prevăzută de legislația specifică care clarifică cum se acționează în situația unei epidemii.

Situația nu s-a îmbunătățit încă. Nu vreau să apară impresia că epidemia a trecut. Nu a trecut, din păcate. Am avut și astăzi peste 300 de persoane testate pozitiv”, a declarat Iohannis.

Președintele a mai spus că măsurile de relaxare de după 15 mai cuprind, cu siguranță, libertatea de mișcare în interiorul localității, fără completarea declarațiilor pe propria răspundere. Măsura nu va afi aplcată în cazul localităților aflate în carantină.

„Deplasările, în esență, vor fi restricționate la plecarea din localitate. Vor fi excepții: e voie în interes de serviciu, probleme medicale, pentru sport individual, mers cu bicicleta.Va rămâne interdicția de a se strânge mai mult de 3 persoane. Sportivii de performanță vor putea, în condiții foarte speciale, să înceapă cantonamentele, dar competițiile sportive nu vor începe decât după o perioadă mai lungă de pregătire”, a mai detaliat șeful statului.

De la aceeași dată, vor fi redeschise saloanele de îngrijire personală, cabinetele stomatologice și muzeele.

O dată la 2 săptămâni vor fi evaluate condițiile impuse și modificate acolo unde va fi cazul.