20.2 C
București
vineri, 18 iunie 2021 - 11:29

Iohannis: CSAT a avizat favorabil bugetele din sistemul de siguranță națională

spot_img

Bugetele instituțiilor din domeniul securității naționale au fost avizate favorabil, marți, de Consiliul Superior de Apărare a Țării, a anunțat președintele Klaus Iohannis.

La finalul ședinței CSAT, de marți, președintele Klaus Iohannis a declarat că bugetele pentru instituțiile din sistemul de apărare și siguranță națională au primit aviz favorabil. „Am analizat toate aceste bugete și în final CSAT a avizat favorabil bugetele pe securitate națională”, a spus șeful statului, la Palatul Cotroceni.

Președintele Iohannis a arătat că Guvernul, prin premierul Sorin Grindeanu și ministrul finanțelor, Viorel Ștefan, s-a angajat ca, la rectificarea bugetară, să vină cu completarea acestor sume „acolo unde apar probleme, în special în domeniul salarizării personalului”. „Cu această remarcă a fost avizat proiectul de buget”, a subliniat Klaus Iohannis.

Potrivit președintelui, pe ordinea de zi a CSAT a existat un singur punct care s-a referit la avizarea proiectelor de buget pentru ordonatorii din domeniul securității naționale. „Guvernul a pregătit un proiect de buget pe care dorește să-l trimită în Parlament și pentru acest lucru este nevoie de avizul CSAT. Acest buget pe care Guvernul l-a pregătit și este gata să-l trimită în Parlament mi se pare problematic. Acest buget prevede o creștere foarte mare a cheltuielilor și, după părerea specialiștilor și după părerea mea, acest buget este prea optimist, supraevaluat, fără să existe o explicație pertinentă pentru această creștere foarte mare — în jur de 15%. Chiar dacă considerăm că economia României va crește, lucru pe care ni-l dorim cu toții, o creștere atât de mare este greu de realizat. În acest context, este cu atât mai greu de realizat de ce bugetele în domeniul securității naționale în unele zone au fost scăzute”, a afirmat Iohannis.

Șeful statului a precizat că proiectul de buget prevede o alocare de 2% pentru Ministerul Apărării Naționale, arătând că acesta corespunde cu angajamentele în vigoare. „Este important de subliniat că acest buget trebuie și executat cu folos pentru România și pentru securitatea națională a României. Mai simplu spus — este extrem de important ca acești bani alocați Ministerului Apărării Naționale să fie folosiți pentru programe de dotare pe termen lung, care realmente duc la o modernizare a dotării în România”, a menționat Iohannis.

Șeful statului a arătat că bugetul pentru MAI este într-o zonă foarte apropiată cu cel de anul trecut, iar celelalte bugete ale instituțiilor din domeniul securității naționale sunt scăzute cu aproximativ 10% față de 2016.

Valeriu Motoc