8 C
București
luni, 29 noiembrie 2021 - 1:59
No menu items!

Iohannis cere rechemarea ambasadorilor din diaspora

spot_img

Klaus Iohannis i-a cerut luni lui Traian Băsescu rechemarea de pe post a tuturor diplomaților care nu au gestionat corespunzător problemele din secțiile de votare din străinătate unde mii de români nu au putut vota după închiderea urnelor

Klaus Iohannis_SZ

Klaus Iohannis a cerut, luni dimineață – după anunțarea datelor centralizate din peste 99% din secțiile de votare, care arată că a câștigat detașat alegerile prezidențiale în fața lui Victor Ponta -, Parlamentului să încuviințeze toate cererile justiției, să respinsă legea amnistiei și grațierii și să înceapă urgent discuțiile pe legea votului electronic și prin corespondență, astfel încât problemele apărute la vot în diaspora să nu se mai repete. În plus, Iohannis i-a cerut lui Traian Băsescu să recheme de pe post toți diplomații români care nu au gestionat corespunzător problemele din secțiile de vot.

Mai mult, el a cerut Guvernului să prezinte în Parelament bugetul pentru 2015.

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis:

  • Pe 16 noiembrie cetățenii României au dat semnalul schimbării profunde în Romania. Acest semnal este unul extrem de puternic. Este un semnal și pentru mine, și pentru clasa politică, eu am înțeles acest semnal dat de cetățenii românii, îi indemn pe cetățeni să ia seama și să ia în considerare acest semnal dat, printr-un vot covârșitor.
  • Îi indemn pe politiceni să judece bine ce au de făcut în zilele urmatoare. Solicit Parlamentului să se țină de cuvânt și mâine să pună pe ordinea de zi legea aministiei și gratierii și să o pice.
  • Tot mâine rog Parlamentul să ia în discuție toate solicitările venite fin partea Justiției și să le încuviințeze pe toate. Rog partidele politice să înceapă urgent discuțiile pe legea votului electronic și al celui prin corespondență. Mii de români nu au putut să-și exercite dreptul la vot, e inadmisibil. Așa ceva trebuie prevenit.
  • Vreau să-mi exprim încă o dată repectul pentru românii din diaspora, care au înțeles importanta votului lor. (…)Le mulțumesc. Cineva trebuie să suporte consecințele votului catastrofal organizat în diaspora. Guvernul va trebui să analizeze aceasta chestiune și să-i tragă la raspundere și să-i demită pe cei vinovați.
  • De asemenea, îl rog pe președintele incă în funcție să analizeze această situație și să recheme de pe post toți diplomații care nu au gestionat corespunzător problemele din secțiile de vot. Nu pot să accept să existe situații în care concetățeni de-ai mei să fie tratați cu gaze lacrimogene fiindcă vor să voteze.
  • Un gând bun pentru partenerii noștri extreni. Voi continua parteneriatele care sunt pilonii politicii externe a României – parteneriatul strategic cu SUA, rolul și locul nostru în NATO, rolul și locul nostru în UE. Voi dovedi că România este un partener serios, credibil și de cursă lungă.
  • Tot legat de semnalul dat de români, invit Guvernul să poftească în Parlament cu bugetul pe 2015. Cu cât mai repede, cu atât mai bine.
  • În final dragi de români, în deschidere am spus că vă mulțumesc pentru că m-ați ales președintele României. Eu voi fi președintele românilor, eu voi fi un președinte liber, vă voi reprezenta pe voi.