24.2 C
București
vineri, 12 august 2022 - 0:26
No menu items!

Iohannis a semnat amânarea platformelor de ridesharing – Uber, Taxify, Bolt, până în februarie 2020

spot_img

Legea care amână autorizarea platformelor de ridesharing până în februarie 2020 a fost promulgată joi de președintele Klaus Iohannis, potrivit unui anunț al Administrației Prezidențiale. Actul normativ prorogă astfel prevederile unei ordonanțe de urgență, adoptată de Guvern, la finalul lunii iunie, și care a intrat deja în vigoare la 1 noiembrie. Ordonanța dădea aviz activităților doar pe aplicațiile de transport alternativ care aveau avizul tehnic de la Ministerul Comunicaţiilor și doar șoferilor autorizați de către Autoritatea Rutieră Română. Parlamwntul a adoptat, însă, la sfârșitul lunii iunie, proiectul de lege care dă ca termen final de autorizare a aplicațiilor februarie 2020. Și pentru că proiectul de lege adoptat nu fusese promulgat, de la 1 noiembrie intrase în vigoare ordonanța, astfel că poliția putea da amenzi de până la 9.000 de lei șoferilor neautorizați.

Alte prevederi adoptate sunt:

  • Avizul tehnic pentru platformele digitale va avea o valabilitate de 24 de luni, și nu de 12 luni, cum era prevăzut în OUG.
  • În situaţia în care operatorul platformei digitale este o persoană juridică nerezidentă, acesta este obligat să aibă pe toată perioada în care îşi desfăşoară activitatea de intermediere a transportului alternativ pe teritoriul României o filială înregistrată la Oficiul Național al Registrului Comerțului, prin care se derulează activitățile comerciale în România.
  • Operatorul platformei digitale are obligația să achite la bugetul de stat o taxă în valoare de 100.000 lei la fiecare 24 de luni.
  • Autoturismele folosite în transportul alternativ nu trebuie să fie mai vechi de 5 ani, au maxim 5 locuri, au inspecţia tehnică periodică (ITP) realizată la fiecare 6 luni, la momentul cursei trebuie să corespundă normelor tehnice privind siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi utilizarea conform destinaţiei și deţin copia conformă a autorizaţiei pentru transportul alternativ.
  • Șoferii trebuie să aibă 21 ani împliniți și să dețină permis de conducere de cel puțin 2 ani.