15 C
București
marți, 28 mai 2024 - 7:05
No menu items!

Iohannis a depus jurământul în Parlament: Voi fi președintele tuturor românilor

spot_img

După depunerea jurământului de învestitură, Klaus Iohannis va merge la Palatul Cotroceni, unde va avea loc ceremonia de predare-primire a mandatului

 Klaus Iohannis_SZ

Președintele ales al României, Klaus Iohannis, a depus duminică jurământul de învestitură în plenul reunit al Parlamentului și a declarat, duminică, în discursul de învestitură, că va fi președintele tuturor românilor și că este onorat de încrederea pe care românii i-au acordat-o.

Stau aici, în fața dumneavoastră, astăzi, conștient de miza acestui moment pentru viitorul României. Sunt recunoscător și onorat de încrederea pe care cetățenii României mi-au acordat-o, aceea de a fi președintele lor și îi asigur că voi fi președintele tuturor românilor

Klaus Iohannis

Șeful statului s-a declarat „profund mișcat de dragostea de țară care a stat în spatele participării la vot, de aspirația spre libertate și prosperitate a românilor”.

„La 25 de ani după căderea comunismului, ați făcut încă o dată să triumfe democrația și participarea”, a afirmat Iohannis.

UPDATE

„Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea pentru propășirea spirituală și materială a poporului român, să respect Constituția și legile țării, să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a României. Așa să-mi ajute Dumnezeu!” — a rostit Klaus Iohannis în plenul Parlamentului după intonarea imnului național și după ce președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a prezentat hotărârea de validare a rezultatului alegerilor prezidențiale.

În timpul intonării imnuului naţional, Klaus Iohannis a ţinut mâna în dreptul inimii.

Klaus Iohannis a depus jurământul, conform prevederilor stipulate de Constituţia României, urmând să semneze textul acestui document şi să îl înmâneze preşedintelui de şedinţă.

Declaraţia Parlamentului României cu privire la depunerea jurământului de către Preşedintele României va fi citită de preşedintele de şedinţă, după care preşedintele Klaus Iohannis va adresa un mesaj Camerelor reunite ale Parlamentului.

Ședința Legislativului va fi condusă de președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, și de președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

După depunerea jurământului de învestitură în funcția de președinte al României, Klaus Iohannis va merge la Palatul Cotroceni, unde va avea loc ceremonia de predare-primire a mandatului.