16 C
București
joi, 30 mai 2024 - 10:53
No menu items!

Ioana Petrescu: Noul Cod Fiscal va introduce taxarea inversă pe TVA în imobiliare

spot_img

Cota unică și TVA-ul vor fi menținute la același nivel

Petrescu Ioana_SZ

Noul Cod Fiscal va introduce sistemul de taxare inversă în cazul clădirilor și terenurilor care sunt supuse TVA, a declarat, vineri, ministrul Finanțelor Ioana Petrescu.

”Clădirile și terenurile la care, până acum, se aplica regimul de taxare de TVA vor avea taxare inversă. Nu este o taxă în plus, nu este o taxă nouă, vorbim de TVA care se aplica și până acum, dar se va aplica prin taxare inversă. Este un sistem simplificat și reduce și evaziunea. Am aplicat o legislație europeană, care este opțională, iar noi am aplicat-o pentru clădiri”, a spus ministrul Finanțelor, citată de Agerpres.

O altă modificare a Codului Fiscal care se discută cu părțile implicate este eliminarea dublei impozitări în cazul stimulentelor acordate de firme angajaților sub forma unor asigurări de pensie și sănătate.

”În trecut, angajatul și angajatorul se puteau înțelege să primească  angajatul beneficii de pensii și sănătate. Dacă beneficiul era sub 650 de  eurări private de sănătate. Am eliminat dubla impozitare pentru pragul acesta de 650 de euro. Deci dacă sunteți un angajator care vrea  să ofere aceste beneficii angajatului, peste 650 de euro sunt deductibili, sunt impozitați doar la angajato, existau niște deductibilități. Dacă era peste 650 de euro, erau impozitate și la angajat și nedeductibile la angajator. Regula spunea că trebuia să fie 400 euro pentru pensii facultative și 250 de euro pentru asigur”

Ioana Petrescu

De asemenea, în noul Cod Fiscal vor fi introduse și modificări privind taxarea microîntreprinderilor, în special cu privire la îndeplinirea criteriilor de taxare în acest sistem sau trecere la impozitul pe profit.

Cota unică, cota de TVA și măsurile luate recent în privința comunicării electronice dintre firme și autorități vor fi menținute.

S.Z.