17.2 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 23:19

Ioan Oltean, Crinuța Dumitrean și toți inculpații din dosarul ANRP, control judiciar

spot_img

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au respins cererea DNA de arestare preventivă a deputatului Ioan Oltean, dar și a celorlalți inculpați din dosarul ANRP, urmând ca aceștia să fie cercetați în libertate, sub control judiciar.

Decizia nu este definitivă, iar DNA poate face contestație.

Ioan Oltean este urmărit penal în dosarul despăgubirilor ANRP pentru trafic de influență și complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Potrivit DNA, în data de 17 iunie 2010, Cătălin Teodorescu, împreună cu alți inculpați care au făcut parte din Comisia pentru Stabilirea Despăgubirilor (Crinuța Dumitrean — președinte, Sergiu Diacomatu, Remus Baciu, Attila Marko, Rodica Constantinovici și Lăcrămioara Alexandru), prin exercitarea abuzivă a atribuțiilor de serviciu, a aprobat raportul prin care un teren în suprafață de aproape 62.000 mp situat în municipiul Pitești a fost evaluat la aproximativ 109 milioane lei, sumă acordată drept despăgubire omului de afaceri Mihai Rotaru.

Procurorii susțin că terenul a fost supraevaluat cu aproape 87,3 milioane lei, ceea ce reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat și avantaj patrimonial pentru Mihai Rotaru.

DNA susține că deputatul Ioan Oltean, care avea relații apropiate cu Mihai Rotaru și cu președinta ANRP, Crinuța Dumitrean, și-a exercitat influența pentru urgentarea și aprobarea despăgubirii în favoarea lui Rotaru. În schimb, Mihai Rotaru i-ar fi dat lui Ioan Oltean suma de 600.000 euro, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii din Chitila.

În acest dosar, ÎCCJ a decis ca Mihai Rotaru, Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu, Remus Baciu, Attila Marko, Rodica Constantinovici, Lăcrămioara Alexandru și evaluatorul Sergiu Negurici să fie cercetați în libertate sub control judiciar.