16 C
București
joi, 30 mai 2024 - 9:34
No menu items!

Investiţii de peste 16 miliarde de euro pentru dezvoltarea sectorului energetic al României

spot_img

Guvernul a analizat, luni, la o şedinţă informală, oportunităţile de finanţare în valoare de peste 16 de miliarde de euro, fonduri de care ţara noastră va putea beneficia până în 2030, pentru a-şi dezvolta sectorul energetic în tranziţia către o economie care să respecte mediul şi să combată efectele schimbărilor climatice, informează Executivul, într-un comunicat de presă.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a cerut ca România să prioritizeze în acest proces generarea de capacităţi proprii de producţie a componentelor necesare proiectelor pentru producerea energiei din surse regenerabile.
 
Această abordare va genera atât beneficii economice, prin dezvoltarea sustenabilă, pe orizontală, a capacităţilor de producţie din sectorul energetic, precum şi crearea de noi locuri de muncă, în domenii tehnologice de viitor. 
 
„România trebuie să îşi dezvolte sustenabil sistemul energetic, pentru a oferi resursele necesare cetăţenilor, dar şi mediului privat. Sursele curate de energie reprezintă viitorul, dar şi garanţia ridicării gradului de independenţă energetică.
 

Investiţiile programate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi Fondul de Modernizare sunt în măsură să transforme radical infrastructura energetică a României, precum şi mixul energetic”, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă, conform sursei citate.

 
Ministrul Energiei Virgil Popescu a prezentat Strategia energetică naţională, Planul Naţional Integrat Energie şi Schimbări Climatice, precum şi Instrumentele de finanţare în domeniul energiei până în 2030.
 
România sprijină pe deplin eforturile Uniunii Europene în domeniul schimbărilor climatice şi s-a angajat să contribuie la reducerea emisiilor UE până în 2030, ţara noastră având deja o pondere ridicată a energiei regenerabile în mixul energetic – 40% din energia electrică produsă în România provenind din surse regenerabile.
 
Strategia Energetică Naţională a României (SENR), elaborată în context european, conţine obiective concrete, măsuri şi linii de finanţare care se regăsesc în Planul Naţional Integrat Energie Schimbări Climatice. http://energie.gov.ro/wp-content/uploads/2021/10/Anexa-HG-PNIESC.pdf
 
Valoarea investiţiilor pe care România le va putea realiza utilizând fonduri europene prin intermediul PNRR şi Fondul de Modernizare depăşeşte 16 de miliarde de euro, în domenii precum energie regenerabilă, înlocuirea cărbunelui, energia nucleară, cogenerare, biocombustibil, modernizarea infrastructurii energetice.
 
Printre beneficiarii acestor investiţii majore se numără şi comunităţile locale, care vor putea accesa fonduri pentru modernizarea şi extinderea reţelelor de termoficare.