17.4 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 16:20
No menu items!

Inundație la Parchet. Dosarele au intrat „la apă”

spot_img

Pompierii din Târgu-Jiu au fost solicitaţi să intervină, luni dimineaţa, pentru evacuarea apei de la subsolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj. În urma inundaţiei au fost afectate mai multe dosare din arhiva unităţii.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj au cerut, luni dimineaţa, sprijinul angajaţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, după ce subsolul unităţii a fost afectat de inundaţii în urma ploilor care au căzut în ultimele 24 de ore.

”Este vorba despre o inundaţie, dar afectate foarte puţin au fost dosare care sunt deja casate şi care urmează să fie predate la Arhiva Naţională. E vorba de dosare definitive, foarte vechi. Au fost afectate foarte puţin, doar în partea de jos. Au fost şi solicitaţi cei de la Arhiva Naţională, faţă de care oricum trebuiau să facă predarea. Ele au fost inventariate întâmplător chiar cu o lună de zile înainte, tot în vederea predării, deci consecinţe nu au fost decât manageriale, din cauza inundaţiei”, a declarat Dan Marian Pena, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, citate de Mediafax.

”Detaşamentul de Pompieri Târgu-Jiu a intervenit cu o autospecială, la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, pe strada Geneva, pentru scoate apa de la subsolul clădirii”, a precizat și Florin Chisim, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj va avea un nou sediu, în municipiul Târgu-Jiu, care se află în faza de proiectare. ”Noi am chemat pompierii, dar până să vină dumnealor ne-am gospodărit cu ce am avut. Ne-am speriat, pentru că noi la parter avem arhiva, la subsol. A fost inundată zona de garaj. În zona de arhivă, unde exista pericolul, dosarele erau deja inventariate pentru a fi predate spre topire. Noi ne-am gospodărit cu o pompă. Faptul că pânza freatică a oraşului este la suprafaţă, nu au mai făcut faţă sistemele de canalizare şi a ieşit apa de la intrarea noastră în garaj şi de acolo a intrat în garaj. Nu sunt documente în pericol. Erau dosare cu termen de păstrare expirat şi urmează să le predăm. Nu avem spaţii, aşteptăm clădirea nouă. Suntem în faza de proiectare, urmează să se liciteze proiectantul. Sperăm ca până la sfârşitul anului să demarăm activităţile”, a declarat la rândul său, Michaela Teodorescu, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj. 

În acelaşi timp, pompierii au fost solicitaţi să intervină şi în satul Văcarea, din comuna Dăneşti, unde mai multe gospodării au fost inundate. Până marţi, la ora 10.00, judeţul Gorj se află sub avertizare Cod portocaliu, fiind anunţate ploi abundente şi instabilitate atmosferică.

R.D.

foto: gorjeanul.ro