12.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 13:27
No menu items!

Intervenția asupra urșilor care ajung în zonele locuite va fi discutată în coaliție. Persoanele atacate de urși vor putea cere despăgubiri

spot_img

Propunerea legislativă privind intervenţia imediat în cazul urşilor care vin în zonele locuite va fi discutată în coaliţia de guvernare, a declarat ministrul Mediului care a precizat că bligaţia ministerului este să apere cetăţenii. Totodată, ministrul a mai declarat că persoanele care au fost atacate de urși și au avut nevoie de îngrijiri medicale pot cere despăgubiri.

În toată țara, sunt 13 județe care semnalează prezența urșilor în zonele locuite și unde s-au înregistrat atacuri asupra oamenilor și animalelor.

„Obligaţia noastră, nu doar rolul, obligaţia noastră, a ministerului, este să apărăm cetăţenii, în primul rând şi, din acest punct de vedere, este absolut necesară o intervenţie imediată, rapidă, promptă, în cazurile de pericol. Vom face această propunere la nivelul Guvernului, propunerea va fi discutată inclusiv în coaliţie, a declarat ministrul Mediului Tanczos Barna.

Ministrul Mediului a subliniat că până la intervenţia imediată este extrem de importantă prevenţia.

„În paralel cu intervenţia imediată, care trebuie să fie pusă în operă de către vânători şi jandarmi, avem nevoie de prevenţie. Pentru că degeaba intervenim doar post factum, doar după ce aceste traume au fost cauzate şi atacurile au avut loc. Este nevoie de o prevenţie şi nu mai comentez aberaţiile lansate de unii şi de alţii. Am spus de la bun început că aceste prevenţii, aceste intervenţii pot fi efectuate doar de personalul tehnic de specialitate al asociaţiilor de vânătoare.

Nu discutăm, în niciun caz, de vânătoare de trofee, nu discutăm de vânătoare, în primul şi în primul rând, vorbim de acea prevenţie şi intervenţie care este permisă şi de Uniunea Europeană şi de care avem absolut nevoie pentru a apăra cetăţenii acestei ţări”, a mai spus ministrul.

Ministrul Mediului a precizat că există posibilitatea acordării de despăgubiri persoanelor care au fost atacate de urs, în baza unui proiect de lege propus de UDMR şi aflat în vigoare.

„Probabil, persoanele care au fost atacate zilele trecute vor fi primele care pot solicita astfel de despăgubiri, în baza legii, care este în vigoare şi care este o despăgubire acordabilă, este posibilă”, a conchis Tanczos.