28.8 C
București
marți, 5 iulie 2022 - 10:39
No menu items!

Întâlnire istorică între Papa Francisc și Ayatollahul Ali al-Sistani, în Irak. Care a fost mesajul comun

spot_img

Papa Francisc I s-a întâlnit sâmbătă cu liderul comunității musulmanilor șiiți din Irak, cea mai mare comunitate religioasă din acest stat afectat de zeci de ani de dictatură, război civil inter-confesional și terorism.

Cei doi lideri religioși au transmis un mesaj puternic pentru conviețuire pașnică, cerând musulmanilor să lase în pace comunitatea istorică a creștinilor din Irak. Întâlnirea a avut loc în Najaf, un oraș sfânt pentru șiiții din Irak.

Marele Ayatollah Ali al-Sistani a afirmat că autoritățile clericale au un rol în protejarea creștinilor, care trebuie să aibă aceleași drepturi ca ceilalți irakieni.

Vaticanul a transmis că Papa Francis i-a mulțumit lui al-Sistani pentru că îi apără pe ”cei mai slabi și cei mai persecutați”. Al-Sistani, în vârstă de 90 de ani, este unul din cei mai respectați clerici în Islamul șiit.

Tot sâmbătă, în cea de-a doua zi a vizitei sale istorice în Irak, Papa Francisc a denunţat „terorismul care abuzează de religie”, cu prilejul unei rugăciuni ecumenice la Ur, considerat, potrivit tradiţiei, locul naşterii patriarhului biblic Abraham. „Ostilitatea, extremismul şi violenţa (…) sunt trădări ale religiei. Iar noi, credincioşii, nu putem rămâne tăcuţi atunci când terorismul abuzează de religie. Din contră, nouă ne revine sarcina de a risipi în mod clar neînţelegerile”, a declarat Francisc I.