21.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024 - 17:13
No menu items!

Întâlnire între secretarul general al CE și conducerea CSM

spot_img

Secretarul general al Comisiei Europene (CE), Catherine Day, a avut o întrevedere, marți, cu preşedinta şi vicepreşedinta Consiliului Superior al Magistraturii din România (Alina Ghica, respectiv Oana Schmidt-Hăineală) în cadrul dialogului permanent dintre CE şi CSM care se derulează în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Biroul de presă al Comisiei Europene a remis un comunicat din care reiese că discuţia a acoperit aspecte ale reformei judiciare precum implementarea noului Cod de Procedură Civilă şi a Codului Penal şi de Procedură Penală.

De asemenea, în cadrul întâlnirii a fost evaluată situaţia prezentă în procedura de nominalizare pentru procurorul general şi procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

În cadrul reuniunii s-a mai discutat despre rolul CSM în acest proces şi despre condiţiile acestor numiri. ‘Catherine Day a felicitat CSM pentru sprijinul său pentru independenţa sistemului judiciar şi pentru statul de drept în ultimele luni, a încurajat Consiliul să continue să aibă un rol pozitiv în viitor şi l-a asigurat de susţinerea deplină a Comisiei în această privinţă’, se mai precizează în comunicatul CE.

Rapoartele din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), instituit la aderarea României şi a Bulgariei la UE în ianuarie 2007, sunt elaborate de serviciile CE aflate în subordinea secretarului general al CE, Catherine Day. Următorul raport din cadrul MCV pentru România va fi elaborat şi prezentat către finalul acestui an, foarte probabil în luna decembrie.