9.4 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 1:44

Inspecția Judiciară: DNA a afectat independența magistraților, în procesul “Kovesi – Antena 3”

spot_img

Inspecția Judiciară (IJ) a concluzionat că Direcția Națională Anticorupție (DNA) a adus atingere independenței judecătorilor, după ce, în procesul deschis jurnaliștilor Antena 3, a cerut documentele de la dosar, ”pentru investigații într-un dosar penal”. Anunțul a fost făcut, marți, de reprezentanții IJ. 

“Inspectorii judiciari au concluzionat că formularea unei cereri de către Direcţia Naţională Anticorupţie în maniera şi circumstanţele descrise poate constitui o atingere adusă independenţei magistraţilor.”, au arătat oficialii Inspecției Judiciare, care au transmis concluziile lor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). 
 
De altfel, CSM anunța, pe 12 martie, că sesizarea formulată de jurnaliştii Emanuel-Mihai Gâdea, Tudor Radu, Bianca Grigore, Mugur-Cristian Ciuvică şi Răzvan-Ovidiu Savaliuc, cu referire la incidentele care au avut loc la termenul din 6 martie 2018, în legătură cu soluţionarea dosarului nr.6043/3/3015 aflat pe rolul Curţii de Apel Ploieşti a fost trimisă Inspecţiei Judiciare.
 
“Urmare informaţiilor transmise succesiv în spaţiul public începând cu data de 8 martie 2018, suntem abilitaţi să informăm opinia publică asupra faptului că sesizarea formulată de jurnaliştii Emanuel-Mihai Gâdea, Tudor Radu, Bianca Grigore, Mugur-Cristian Ciuvică şi Răzvan-Ovidiu Savaliuc, cu referire la incidentele care au avut loc la termenul din 6 martie 2018, în legătură cu soluţionarea dosarului nr.6043/3/3015 aflat pe rolul Curţii de Apel Ploieşti, a fost trimisă Inspecţiei Judiciare, în vederea efectuării de verificări în conformitate cu dispoziţiile art. 30 alin.(1) din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată.”, se arăta într-un comunicat de presă al CSM din 12 martie. 
 
R.D.