15 C
București
duminică, 19 mai 2024 - 1:21
No menu items!

Infecțiile cu coronavirus din Anglia s-au dublat la fiecare opt zile, de la sfârșitul lui august, până la începutul lui septembrie

spot_img

O serie de studii publicate, vineri, au oferit cele mai puternice dovezi de până acum că infecțiile cu Sars-CoV-2 cresc, accelerat, în Marea Britanie, încă din luna august, sugerând urmează un nou vârf, scrie The New York Times.

Oamenii de știință de la Imperial College din Londra au spus că prevalența infecțiilor cu coronavirus s-a dublat la fiecare opt zile de la sfârșitul lunii august până la începutul lunii septembrie în Anglia, o accelerare semnificativă a răspândirii.

Cercetătorii au testat un eșantion aleatoriu de 150.000 de persoane și au estimat că așa-numitul număr de reproducere – o măsură a numărului de persoane în medie care va infecta un singur pacient – a fost de 1,7, indicând un focar în creștere. Un număr R sub 1 ar indica o scădere a focarului.

Grupul științific consultativ al guvernului a oferit o estimare mai conservatoare a răspândirii virusului – a spus că numărul R este între 1 și 1,2 în Marea Britanie – dar a spus totuși că „epidemia este în creștere”.

Guvernul britanic a raportat vineri 3.539 de cazuri noi, ridicându-și media de șapte zile cu mult peste 2.500, nivel observat ultima dată în luna mai. Numărul total de cazuri a depășit 361.000, cu peste 41.600 de decese.

Prim-ministrul Boris Johnson a anunțat săptămâna aceasta că guvernul va interzice adunările a mai mult de șase persoane. Dar cu elevii care se întorc acum la școală și socializarea mai intensă în spații închise a britanicilor, din cauza vremii în răcire, oamenii de știință cred că nu va fi suficient.

„Aceasta este o lovitură masivă penru strategia guvernului de a limita răspândirea Covid-19”, a declarat Simon Clarke, profesor asociat la Universitatea din Reading, despre studiul Imperial College London.

Boris Johnson i-a încurajat pe oameni să se întoarcă la muncă, să mănânce la restaurante, să patroneze cârciumi și să trimită copiii înapoi la școală. Mulți britanici au rămas, de asemenea, rezistenți la ideea purtării măștilor în locuri aglomerate.

Noua aplicație de urmărire a contactelor din Marea Britanie va fi introdusă în Anglia și Țara Galilor pe 24 septembrie, după ce guvernul britanic a fost anterior criticat pentru lunga întârziere; versiunile anterioare ale aplicațiilor au fost abandonate în urmă cu mai multe luni.