15.7 C
București
miercuri, 29 mai 2024 - 1:58
No menu items!

Închisoare pe viață pentru soldatul rus judecat în Ucraina pentru crime de război

spot_img

Primul soldat rus judecat pentru crime de război în Ucraina a fost condamnat la închisoare pe viață, scrie The Guardian.

Vadim Şişimarin, de 21 de ani, a fost condamnat pentru uciderea lui Oleksandr Șelipov, în vârstă de 62 de ani, în satul Chupakhivka din nord-estul Ucrainei, la 28 februarie.

El pledase vinovat în fața instanței pentru împușcarea civilului ucrainean neînarmat și declarase că va accepta orice pedeapsă.

În momentul uciderii, sergentul Vadim Șișimarin și alți soldați călătoreau într-o mașină pe care au confiscat-o după ce convoiul lor a fost atacat și s-au despărțit de unitatea lor.

Când l-au zărit pe Șelipov, acesta vorbea la telefon, a declarat Șișimarin în fața instanței. El a susținut că i s-a spus să îl împuște cu o armă de asalt.

Avocatul său a declarat vineri în fața instanței că Șișimarin a tras după ce a refuzat de două ori să execute ordinul de a trage și că doar unul din cele trei-patru gloanțe a atins ținta.

El a spus că Șișimarin a tras focurile de armă de teamă pentru propria siguranță și a pus la îndoială faptul că acuzatul a avut intenția de a ucide.

Înaintea verdictului, avocatul apărării lui Șișimarin – numit de stat – a declarat pentru BBC că niciun oficial rus nu a luat legătura cu el. 

BBC transmite că avocatul lui Șișimarin a spus că acesta intenționează să facă apel.

„Este cea mai severă sentință și orice persoană cu capul pe umeri ar contesta verdictul”, a indicat apărătorul soldatului rus.
 
Moscova neagă că trupele sale au ucis cu intenție civili în timpul invaziei, în timp ce Kievul susține că forțele ruse au comis peste 11.000 de crime în Ucraina.
 
Procesul de la Kiev este văzut de comentatorii internaționali drept o șansă pentru ca Ucraina să probeze că armata rusă a făcut victime civile încălcând regulile războiului.

                                                                                                                 

                                                                                                                 Adina Silav

SURSA FOTO: Twitter @KyivIndependent