23 C
București
luni, 20 mai 2024 - 18:08
No menu items!

În plin război, Kievul aprinde bradul de Crăciun potrivit noului calendar care sărbătorește Crăciunul pe 25 decembrie

spot_img

Primarul Vitali Kliciko a aprins luminițele în uriașul brad de Crăciun din fața catedralei Sfânta Sofia. Tridentul, simbolul Ucrainei, a fost așezat în vârf, iar ornamentele au avut culorile galben și albastru.

Mulțimile s-au adunat miercuri într-una dintre cele mai îndrăgite piețe din Kiev pentru a vedea principalul brad de Crăciun al Ucrainei luminat pentru a marca Ziua Sfântului Nicolae, conform unui nou calendar care sărbătorește Crăciunul pe 25 decembrie, potrivit The print.

Cu armata lor blocată în războiul de 21 de luni împotriva Rusiei a fost prima dată când mulți ucraineni au marcat sărbătoarea în noul calendar – aprobat de principala biserică ortodoxă a țării pentru a se distanța de practicile din Rusia.

„Chiar și în aceste vremuri dificile avem ocazia să venim și să ne vedem bradul de Crăciun în centrul capitalei noastre”, a spus casnică Olesia Polyarosh, 29 de ani.

„Poate nu pentru a sărbători, ci pentru a simți spiritul Crăciunului în ciuda tuturor, că încă îl putem marca în țara noastră.”

Cei mai mulți ucraineni sunt creștini ortodocși, iar biserica principală a țării a convenit la începutul acestui an să se îndepărteze de calendarul iulian – în baza căruia Crăciunul este sărbătorit pe 7 ianuarie.

Cele mai multe țări, în principal ortodoxe, marchează Crăciunul pe 25 decembrie, dar Rusia și Serbia se numără printre cele care încă sărbătoresc la data ulterioară.

Mulți din piață au spus că sunt de acord cu data schimbată.

„Nu ar trebui să avem nimic în comun cu acea țară”, a spus Polyarosh. „Nicholas și băieții noștri (militari) țin țara împreună astăzi. Copacul strălucește puternic, nu este prea mare, exact ceea ce avem nevoie în aceste vremuri.”

D.Constantin