11.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024 - 0:06
No menu items!

În ciuda optimismului, România va avea o creștere economică de sub 2%. Cine spune asta

spot_img

În ciuda optimismului, România va avea o creștere economică de sub 2%. Cine spune asta

România va avea o creștere economică de 1,9% în acest an și o accelerare a creșterii până la 2,2% în 2014, pe măsură ce condițiile externe, în mod special starea economiilor din Zona Euro, vor începe să se îmbunătățească. Prognoza aparține Ernst&Young, ce face parte din raportul Eurozone Forecast, și se bazează pe modelul Băncii Centrale Europene (BCE) pentru economia Zonei Euro.

”Creșterea va fi susținută în acest an, pe lângă exporturi, și de producția agricolă bună. Economia va beneficia, de asemenea, de relaxarea politicii monetare, după ce Banca Centrală a redus dobânda de politică monetară atât în iulie, cât și în august”, se arată într-un comunicat al E&Y.

Autoritățile române se bazează, în acest an, pe o creștere economică de peste 2%, chiar dacă economiștii nu susțin în totalitate optimismul guvernanților. BNR a revizuit, în luna august, prognoza de creștere economică din acest an la peste 2% pe baza evoluției exporturilor, a producției industriale și a anului agricol bun.

„Modelul nostru econometric nu vizează, nu targetează creşterea economică, care este un element ce ne ajută să facem prognozele de inflaţie. Deci nu luaţi prognoza noastră ca fiind cea mai bună”, a precizat guvernatorul BNR.

Și FMI a îmbunătățit, tot în vară, prognoza de creștere a PIB în acest an la 2% și la 2,25% anul viitor, pe fondul unor exporturi mai puternice în prima jumătate a anului și a unei producții agricole peste cea din anii trecuți.

În ciuda evoluției bune a exporturilor, consumul intern, o componentă importantă a creșterii economice, este în declin. ”Dacă de uităm la rata de creștere a importurilor și exporturilor, vedem un lucru interesant: merg în direcții opuse. Deși sunt variabile care țin de comerțul exterior, au și o poveste de spus despre cerere”, spune analistul economic Florin Cîțu, pe blogul său.

Potrivit acestuia, dinamica trimestrială a importurilor arată o scădere a consumui intern, așa cum cea a exporturilor arată interesul tot mai crescut al statelor UE pentru produsele românești.

”Exporturile surprind foarte bine o revenire a cererii interne în UE. Ce ne spune totuși dinamica anuală a importurilor? Din punctul meu de vedere, dinamica importurilor surprinde foarte bine deteriorarea, în continuare, a cererii interne (încă un indicator care arată mai degrabă că economia se micșorează în continuare)”, punctează Cîțu.

Același raport al Ernst&Young arată că o revenire economică generală începe să se facă simțită în Zona Euro însă, în ciuda semnalelor pozitive, creșterea economică se așteaptă să fie lentă.

Potrivit raportului, relaxarea măsurilor de austeritate și accelerarea activității comerciale la nivel global vor contribui la redresarea estimată pentru sfârșitul anului, însă vor fi resimțite efectele șomajului în creștere și ale adâncirii diferențelor de la nivelul continentului.

Cosmina Croitoru