23.2 C
București
sâmbătă, 13 aprilie 2024 - 16:49
No menu items!

Iliescu citează din Eminescu: „Şi când vin cu drum de fier / Toate păsările pier”. La ce se referă președintele de onoare al PSD

spot_img

ion iliescu

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, marţi, că atât Guvernul, cât şi Parlamentul trebuie să-şi asume un punct de vedere privind exploatarea de la Roşia Montană. El a făcut referire la mentalitatea de la apariţia industriei cu un citat din Mihai Eminescu.

Industria, când a apărut, a produs emoţie. Până şi Eminescu spunea: «Şi când vin cu drum de fier/ Toate păsările pier». Asta era reacţia primitivă a omului care trăia în linişte şi îl deranja fumul de la locomotive. Industria modernă înseamnă multe, inclusiv suportarea unor consecinţe negative ale proceselor tehnologice, dar care pot fi stăpânite şi s-a avansat continuu din acest punct de vedere. Deci, raţiunea contează.

Ion Iliescu

președinte de onoare al PSD

În opinia lui Iliescu, lucrurile trebuie discutate în mod aşezat, stând la masă împreună şi judecând cum este mai bine. „Altminteri, trebuie finalizată această cercetare. E o chestie în dispută. M-am uitat şi eu în literatura în temă. Nicăieri nu există la ora actuală extracţia aurului fără să se apeleze la cianuri. Deci e o tehnologie răspândită în toată lumea. Vrem să mai exploatăm aur? Dacă vrem, tehnologiile astea sunt. Să lăsăm specialiştii să judece aceste lucruri cu minte limpede, cu ştiinţă de carte şi luate măsurile adecvate de protecţie a mediului şi a cetăţenilor”, a mai spus Ion Iliescu.

Întrebat dacă ar trebui ca Guvernul să-şi asume răspunderea pentru contractul cu RMGC sau Parlamentul, Iliescu a precizat că Guvernul a trimis la Parlament acordul, pentru că este instituţia reprezentativă. El a aprecizat că şi Parlamentul trebuie să se pronunţe din acest punct de vedere şi trebuie să-şi asume împreună răspunderea.

„Neasumarea răspunderilor e un lucru nu numai de lipsă de curaj, dar şi de responsabilitate. Deci trebuie şi Parlamentul, şi Guvernul să asume un punct de vedere – cum anume asigurăm şi interesul folosirii resurselor, şi protecţia mediului şi a oamenilor. Şi există soluţii tehnologice şi practici inteligente”, a conchis Iliescu.

R.D.