32 C
București
duminică, 23 iunie 2024 - 22:01
No menu items!

Iliescu, aplauze pentru MAE

spot_img

Ion Iliescu consideră că Ministerul Afacerilor Externe a reacţionat bine în situaţia creată de accidentul în care a fost implicat un angajat al Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti.  El a motivat că viaţa cetăţenilor trebuie apărată şi că fiecare trebuie să răspundă.

“Nu intru în detalii. Sunt accidente regretabile”, a spus Ion Iliescu, marţi seara după ce a participat la reuniunea Clubului de la Bucureşti. Trebuie apărat cetăţeanul şi viaţa cetăţenilor şi trebuie să răspundă fiecare. Sunt practici diplomatice în legătură cu răspunderea diplomaţilor, dar toţi sunt răspunzători în faţa legii în asemenea situaţii când viaţa oamenilor este pusă în pericol, a completat  Iliescu. Pe de altă parte, el nu ştie dacă diplomatul care a lovit în Bucureşti o tânără pe trecerea de pietoni ar trebuit judecat în România. „Nu ştiu, nu-mi dau seama. Nici cu SUA nu am rezolvat…”, a adăugat fostul preşedinte. MAE  analizează posibilitatea de a solicita ridicarea imunităţii diplomatului rus care a accidentat o tânără în Bucureşti, ambasadorul rus fiind convocat la minister, a declarat marţi ministrul de resort, Titus Corlăţean.

Premierul Victor Ponta a subliniat, la rândul său, că Titus Corlăţean trebuie să ia toate măsurile permise de convenţiile internaţionale pentru ca persoana vinovată să plătească, dacă accidentul în care o tânără a fost lovită de un autoturism al Ambasadei Federaţiei Ruse constituie o infracţiune. ”Domnul Corlăţean trebuie – şi asta am vorbit cu domnia sa – trebuie să ia toate măsurile permise de convenţiile internaţionale pentru ca, dacă este vorba de o infracţiune, persoana vinovată să plătească”, a spus Ponta. Dosarul a fost trimis tot marţi de procurori Judecătoriei Sectorului 3 unde urmează să se judece transferul de procedură, anchetarea secretarului 1 al Ambasadei Rusiei trebuind desfășurată, conform normelor, la Moscova. Termenul de judecată a fost fixat pentru 14 noiembrie 2012.

O fată de 19 ani a fost lovită duminică, în jurul orei 16.45, de un autoturism al Ambasadei Federaţiei Ruse pe o trecere de pietoni aflată la intersecţia străzilor Camil Resu şi Ilioara. (C.C.)