10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024 - 7:10
No menu items!

Icoane ortodoxe cu explozibili livrate din Ucraina prin România, confiscate de serviciile de securitate ruse

spot_img

Zeci de kilograme de explozibili, ascunse în icoane ortodoxe, care proveneau din Ucraina au fost confiscate de Rusia, au anunțat marți, 2 aprilie, Serviciile Federale de Securitate (FSB). Explozibilii ar fi tranzitat mai multe țări din UE, printre care și România, susține aceeași sursă, potrivit Moscowtimes, citată de Agerpres.

Explozibilii au fost confiscaţi în timpul unui control al unui transport de icoane şi obiecte religioase în regiunea Pskov (nord-vest), la graniţa dintre Rusia şi Letonia, a precizat FSB într-un comunicat.

În aceste condiții, serviciile de securitate ruse precizează că au pus astfel capăt „traficului transfrontalier de explozibili proveniţi din Ucraina prin ţări ale Uniunii Europene”. Aceeași sursă arată că explozivii au fost transportaţi spre Rusia pe următorul traseu: Ucraina – România – Ungaria – Slovacia – Polonia – Lituania – Letonia.

În urma controlului au fost confiscate 27 de dispozitive explozive improvizate, ascunse în icoane și gata de utilizare, 70 kg de explozibil de mare putere, produs industrial, 91 de detonatoare electrice și componente ale unui aruncător de grenade RPG-7. O persoană bănuită că ar fi implicată în acest trafic a fost arestată, se mai arată în comunicat, fără a se oferi alte detalii. „Toţi organizatorii şi complicii acestei infracţiuni, inclusiv cetăţeni străini, vor face obiectul unui mandat de căutare şi vor fi urmăriţi penal conform legii ruse”, a transmis FSB.

D.Constantin