12.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 13:03
No menu items!

HoReCa, scutită în continuare de plata impozitului. Ce măsuri fiscale anunță ministrul pentru companiile „cinstite”

spot_img

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a anunţat, miercuri, că a propus o serie de modificări ale Codului Fiscal şi de Procedură Fiscală, ”pentru ca obligaţiile fiscale ale companiilor să fie mai simple, mai clare şi mai predictibile”. Oficialul Guvernului mai susține că măsurile au în vedere ajutorarea operatorilor economici „cinstiţi”.

Ministerul Finanţelor a comunicat, miercuri, că vine în ajutorul mediului de afaceri, care se confruntă în această perioadă cu o acută lipsă de lichiditate, prin prelungirea scutirii de la plata impozitului specific datorat de operatorii economici din domeniul HoReCa pentru o perioadă de 180 de zile calculată de la data intrării în vigoare a OUG.

”Concomitent, s-a prevăzut şi mecanismul de recalculare a impozitului specific datorat, în sensul scăderii acestei perioade din totalul de 365 zile ale anului fiscal. Proiectul de act normativ mai prevede reglementări în privinţa comerţului online, flexibilizarea condiţiilor de accesare a eşalonării la plată şi reglementări ale unor dispoziţii din Codul de procedură fiscală”, anunţă Ministerul de Finanţe.

Referitor la alte măsuri fiscale propuse a fi aprobate, ministrul Adrian Câciu a declarat că cele mai multe au fost preluate chiar de la mediul de afaceri, la discuțiile pe care le-a avut cu reprezentanții firmelor.

”Scopul nostru este ca toate firmele care îşi văd onest de afaceri să fie sprijinite, după doi ani în care economia a primit numeroase şocuri, iar măsurile de sprijin au venit cu întârziere sau au reprezentat doar promisiuni! Am propus o serie de modificări ale Codului Fiscal şi de Procedurã Fiscală necesare pentru ca obligaţiile fiscale ale companiilor să fie mai simple, mai clare şi mai predictibile”, a scris, miercuri, Adrian Câciu pe Facebook.

Ministrul mai anunţă că o altă măsură propusă este ca toate operaţiunile din comerţul online, un sector aflat în plină expansiune, să poată fi raportate fiscal, simplu, fără birocraţie.

”Astfel, agenţii economici să aibă siguranţa evitării surprizelor neplăcute în timpul anului în relaţia cu statul, iar bugetul să primească o garanţie că va colecta venituri suplimentare. Altfel spus: pentru contribuabilul onest – susţinere activă, pentru cei ce joacă incorect – intoleranţă colectivă”, a mai scris ministrul.

 

Emanuel Stan