15 C
București
duminică, 19 mai 2024 - 2:19
No menu items!

Harta țărilor cu restricții pentru români în pandemie

spot_img

Românii care călătoresc în Cipru au nevoie, începând de joi, de autorizaţie de călătorie, obţinută online după completarea unui chestionar, de test negativ pentru COVID-19 şi de permis special pentru persoanele nerezidente, anunţă Ministerul Afacerilor Externe. Și nu este singura țară care a luat decizii de conservare în fața pandemiei car eafectează dreptul la liberă circulație al românilor.

Autorităţile cipriote au inclus România, alături de Luxemburg, Muntenegru, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Serbia şi Suedia în categoria C, de state din care se poate călători în Republica Cipru numai cu îndeplinirea anumitor condiţii, respectiv deţinerea unei autorizaţii de călătorie, a unui test molecular negativ pentru infecţia cu COVID-19 şi, în anumite cazuri, a unui permis special eliberat de Ministerul de Interne cipriot, transmite News.ro.

În Austria nimeni nu mai poate intra, fără 14 zile de carantină, nici dacă are un test negativ la COVID-19, dacă vine dintr-o zonă de risc. Totodată, intrarea în Austria din țările afectate nu va mai fi posibilă fără un test PCR, după cum anunță publicația krone.at, care a primit confirmarea măsurii de la Ministerul Sănătății. În această categorie intră și persoanele care vin din România. Precizăm că până la publicarea acestei știri autoritățile române nu au avut nicio reacție oficială.

Belgia a introdus România în zona portocalie, care presupune că persoanelor le este recomandată intrarea în autoizolare sau cel puțin limitarea contactelor sociale. De asemenea, acestora li se recomandă monitorizarea stării de sănătate, iar în cazul apariției unor simptome specifice pentru infecția cu COVID-19, să se adreseze medicului și să efectueze un test pentru infecția cu COVID-19. Nu există restricții pentru persoanele care călătoresc în interes de serviciu, dar acestea sunt rugate să limiteze deplasările non-profesionale pe teritoriul Belgiei.

Bosnia şi Herţegovina permite accesul cetăţenilor statelor membre UE cu condiţia prezentării unui test COVID-19 negativ efectuat în ultimele 48 de ore, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Ungaria a instituit carantina obligatorie, de miercuri, din care cetățenii pot să iasă doar după două teste COVID negative, efectuate la interval de 48 de ore.

Lituania a hotărât ca începând din data de 13 iulie să interzică accesul pe teritoriul său pentru rezidenţii din România. Până acum, românilor care intrau în Lituania le era recomandat să se autoizoleze 14 zile, dar măsura nu era obligatorie.

Grecia a impus restricții la granițe încă din 10 iulie. Se intră doar cu test negativ la coronavirus, făcut în ultimele 72 de ore și fectuează propriile testări, aleatoriu, la graniță.

Olanda a impus noi restricții cetățenilor români, devenind astfel a zecea țară europeană care își ia măsuri de precauție în fața creșterii numărului cazurilor de infecție cu coronavirus din țara noastră, scrie g4media.ro.

Finlanda – Este obligatorie intrarea în carantină timp de 14 zile a tuturor cetățenilor, statul asigurând transportul cetățenilor finlandezi repatriați până la locul de domiciliu pentru a intra în carantină.

Olanda, Slovenia, Marea Britanie, Slovacia, Malta, Lituania, Letonia, Irlanda nu a înscris România pe lista țărilor sigure.