15 C
București
duminică, 19 mai 2024 - 1:42
No menu items!

Haos cu noile restricții. CNSU dă o nouă hotărâre, după ce accesul cu certificat COVID în mallurile și magazinele neesențiale nu a mai apărut în HG

spot_img

Noile restricții dau mari bătăi de cap autorităților. După ce în Hotărârea de Guvern privind măsurile valabile de luni a fost „uitată” restricționarea accesului în malluri și alte magazine neesențiale, CNSU s-a întrunit din nou luni dimineață pentru a introduce noile restricții în actul normativ.

Secretarul de stat Raed Arafat a prezentat, vineri, noile restricții care urmau să intre în vigoare luni. Potrivit, acestuia, accesul în malluri urma să fie permis pe baza certificatului verde – care atestă că o persoană este vaccinată, a trecut prin boală în ultimele 180 de zile sau este testată negativ. Aceste măsuri au fost propuse de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, prin hotărârea 91, și validate apoi prin Hotărâre de Guvern, după cum a anunțat și Raed Arafat.

Totuși, în hotărârea de Guvern publicată în Monitorul Oficial acestea nu mai apar. Așa că CNSU s-a întrunit din nou luni dimineață, pentru a introduce noile restricții în actul normativ.

Astfel, s-a decis că este permis accesul în centrele și parcurile comerciale fără certificat COVID doar persoanelor care apelează la servicii comunitare sau merg la centrul de vaccinare.

De asemenea, s-a reglementat accesul în instanțe, stabilindu-se că nu este nevoie de certificatul COVID.

„Se propune exceptarea de la măsura de interzicere a accesului în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatoriilor economici cu capital public, aplicabilă persoanelor care nu fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau nu prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore și a următoarelor categorii:

-participanții în cadrul procedurilor administrative derulate pentru motive de ordine și siguranță publică;

-participanții în cadrul procedurilor judiciare, disciplinare, contravenționale sau administrativ-jurisdicționale;

-persoanele care necesită acces la servicii medicale și prestații sociale;

-persoanele care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării vaccinului”, se mai arată în hotărârea CNSU.

“A fost corectată astăzi situația. Între CNSU și HG emisă au fost unele diferențe care au fost pe baza unor neînțelegeri juridice și modul de translatare nu a fost foarte clar. În centrele comerciale nu o să găsiți cuvântul mall pentru că nu există în legislație. Au existat și în hotărârea treacută, dar din cauza normelor juridice erau încadrate la 50% din persoane. La mall sau centrele comerciale e obligatoriu certificatul verde, vaccinat sau trecut prin boală”, a explicat, luni, șeful DSU.

                                                                                                                  Adina Silav