13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 1:27
No menu items!

Hackerul care i-a spart mailul șefului SRI, 7 ani de închisoare

spot_img

Tribunalul Bucureşti l-a condamnat vineri pe hackerul Marcel Lazăr Lehel, cunoscut sub numele de Guccifer, la şapte ani de închisoare cu executare, pentru că a spart conturile de e-mail ale directorului SRI George Maior, ale europarlamentarului Corina Creţu şi ale unor vedete.

Guccifer_Leher Lazar_SZ

Marcel Lazăr Lehel a fost condamnat la câte trei ani de închisoare pentru spargerea conturilor de e-mail ale directorului SRI George Maior şi ale europarlamentarului PSD Corina Crețu. Instanţa a dispus contopirea pedepselor şi aplicarea unui spor de pedeapsă de un an, astfel încât hackerul Guccifer a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare în acest dosar.

Totodată, instanţa a constatat că Marcel Lazăr Lehel a mai fost condamnat, în 8 februarie 2012, de Judecătoria Sectorului 3, la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru spargerea conturilor de e-mail ale unor vedete.

Astfel, instanţa a adăugat pedeapsa de trei ani la condamnarea din dosarul privind spargerea conturilor de e-mail a cu executare le lui George Maior şi Corinei Creţu, hackerul urmând să execute o pedeapsă de şapte ani de închisoare, dacă decizia rămâne definitivă. Tribunalul Bucureşti a precizat că decizia din 2012 a Judecătoriei Sectorului 3 este definitivă, întrucât nu a fost contestată.

De asemenea, instanţa i-a interzis lui Lehel mai multe drepturi, pe o durată de trei ani după executarea pedepsei principale.

Prin decizia de vineri, Tribunalul Bucureşti a menţinut măsura arestării preventive a lui Marcel Lazăr Lehel, acesta fiind încarcerat din 22 ianuarie. Instanţa a mai dispus confiscarea de la Lehel a unui laptop.

Judecătorul a luat act că George Cristian Maior şi Corina Creţu nu s-au constituit părţi civile, așa că hackerului i s-au imputat doar cheltuielile judiciare, de 11.000 de lei.

Decizia nu este definitivă, aceasta putând fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Hackerul Marcel Lazăr Lehel a recunoscut, la ultimul termen de judecată, că a spart conturile de e-mail ale directorului SRI, George Maior, ale europarlamentarului Corina Creţu şi ale unor vedete, el fiind judecat prin procedura simplificată.

Am recunoscut şi recunosc toate faptele de care sunt acuzat. Solicit judecarea cauzei pe baza probelor administrate pe parcursul urmăririi penale. Regret faptele săvârşite. (…) Pe parcursul acestui proces, procurorii DIICOT spuneau că aş fi pericol la siguranţa naţională. Aş spune că este vorba despre trei conturi de e-mail particulare care au fost preluate de mine fără să existe un prejudiciu material sau vătămare corporală. Probabil, toată lumea a avut într-o zi contul spart. Eu, personal, am avut cinci conturi sparte şi nu m-am dus la DIICOT. Faptele nu sunt nici pe departe atât de grave. Sunt trei conturi personale, nicidecum de serviciu,

a spus Guccifer, în faţa instanţei, la termenul din 26 mai.

Marcel Lazăr Lehel a fost prins în 22 ianuarie, de procurorii DIICOT, în urma unei percheziţii la locuinţa acestuia din judeţul Arad. Bărbatul a fost arestat preventiv în 23 ianuarie, în urma unei decizii a Judecătoriei Sectorului 5.

Marcel Lazăr Lehel, care folosea pseudonimele „Guccifer” şi „Micul fum”, ar fi accesat conturile de e-mail şi de Facebook ale unor persoane publice, printre care Colin Powell, membri ai familiilor Bush şi Rockefeller şi oficiali ai administraţiei Obama.

Marcel Lazăr Lehel ar fi accesat ilegal conturile de e-mail şi pe cele de pe platforma de socializare Facebook aparţinând unor angajaţi ai unui trust media şi unor persoane publice, iar ulterior a făcut publice discuţii private şi fotografii ale acestora.

S.M.