14.1 C
București
duminică, 26 mai 2024 - 8:50
No menu items!

Guvernul sesizează CSM şi DNA împotriva unui judecător care a admis ilegal executarea statului cu 40 de milioane de euro

spot_img

Guvernul va sesiza Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Direcția Națională Anticorupție (DNA) şi Inspecţia Judiciară împotriva judecătoarei Viorela Isabela Ferentz, de la Judecătoria Sectorului 3 București. Aceasta a admis, fără să existe o hotărâre definitivă şi irevocabilă, cererea unui executor judecătoresc de a executa silit statul într-un proces privind un teren retrocedat unui cesionar şi evaluat la circa 40 milioane euro.

Anunțul a fost făcut vineri de premierul Victor Ponta. Acesta a precizat că magistratul a admis cererea, după ce executorul judecătoresc mai încercase de cinci ori, de fiecare dată fără succes, să obţină câştig de cauză la judecătoriile sectoarelor 1 şi 2.

Executarea silită a fost solicitată pentru un teren de 40 hectare din carterul constănţean Anadalchioi evaluat la aproximativ 40 milioane euro, evaluare pe care Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) a contestat-o în instanţă. La momentul la care judecătorul a admis cererea de executare silită a ANRP, procesul nu se încheiase, a precizat premierul.

„Este vorba de moştenitori ai unui teren din Anadalchioi, evaluat de instanţă, evaluator, la aproximativ 40 milioane euro, chiar dacă nu este pe Coasta de Azur. Suntem în proces, avem termen la instanţă în luna noiembrie, însă executorul judecătoresc – evident aici e vorba de un cesionar, nu ştiu pe ce criteriu – deşi e prevăzut foarte clar în lege că e posibil la momentul la care hotărârea rămâne definitivă şi irevocabilă –  în februarie 2013 a introdus cerere de executare silită la sectorul 1, dar i-a fost respinsă, în martie a introdus aceeaşi cerere la sectorul 1 şi i-a fost respinsă, în februarie la Judecătoria sectorului 2 – respins, în martie- respins la sectorul 2, în martie din nou respins la sectorul 2 şi, după ce a încercat la cinci judecători şi i-a fost respinsă cererea, a găsit judecătorul cel bun. Judecătoria sectorului 3 admite cererea, deşi nu e definitivă şi irevocabilă hotărârea, încuviinţează executarea silită a ANRP, deci a statului român”, a explicat Ponta.

Premierul a precizat că Ministerul Justiţiei va face sesizare la Inspecţia Judiciară şi CSM, iar Guvernul se va adresa DNA împotriva judecătorului Viorela Isabela Ferentz de la Judecătoria sectorului 3, care a admis, ilegal în opinia premierului, cererea executorului în favoarea unui cesionar care nu dispune de o hotărâre definitivă a instanţei.

R.D.