23.2 C
București
sâmbătă, 13 aprilie 2024 - 16:40
No menu items!

Guvernul renunță la ideea vânzării imobilelor RA-APPS și va permite concesiunea

spot_img

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Guvernul va permite RA-APPS să încheie contracte de concesiune pentru imobile pe care le administrează, după ce a ajuns la concluzia că nu poate vinde prin licitaţie activele ofertate, transmite Mediafax.

Astfel, Executivul va acorda mandat Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) să atribuie contracte de concesiune de lucrări publice şi contrate de concesiune de servicii pentru a căror executare este necesară exploatarea unor bunuri proprietate publică sau privată a statului, aflate în administrarea sa.

Concesiunea presupune încheierea unei convenţii între stat si concesionar prin care ultimul obţine dreptul de a exploata bunuri aparţinând statului pe o perioadă determinată, de cel mult 49 de ani, în schimbul unei taxe.

Procedurile de atribuire vor fi iniţiate cu aprobarea Secretariatului General al Guvernului, iar jumătate din sumele rezultate ca urmare a executării contractelor va rămâne la dispoziţia RA-APPS pentru lucrări de modernizări şi investiţii la imobilele pe care le administrează, restul banilor fiind vărsaţi la buget.

În documentul citat se arată că RA-APPS deţine imobile care necesită investiţii majore pentru a putea fi aduse la standarde de utilizare bună sau foarte bună, dar care de cele mai multe ori nu sunt solicitate spre a fi cumpărate, deoarece un eventual cumpărător va fi obligat ca, pe lângă un preţ „semnificativ”, să aloce şi o sumă importantă pentru a aduce proprietatea la un nivel care să îi permită recuperarea investiţiei şi un eventual profit.

Necesitatea ca regia să încheie contracte de concesiune este argumentată şi prin problemele actuale de pe piaţa imobiliară, respectiv reducerea tarifelor de închiriere coroborată cu impozitarea imobilelor terenuri, proprietate privată a statului.

Regia Protocolului de Stat, la care lucrează peste 2.170 de angajaţi, deţine aproximativ 650 locuinţe de protocol şi de serviciu, peste 75 de vile şi mai mult de 250 hectare teren, moştenite de la fosta gospodărie de stat a PCR şi ocupate de actuali sau foşti demnitari, ori chiar de rudele lor.

Acestora li se adaugă zeci de spaţii comerciale, ferme şi unităţi turistice, dintre care hotelul Triumf din Bucureşti, hotelul Mara din Sinaia, Clubul Floreasca, complexul Scroviştea, complexul Palat Snagov sunt printre cele mai valoroase.

Surse oficiale au declarat pentru Mediafax că întregul patrimoniu RA-APPS este evaluat la 500 milioane euro -1 miliard euro.

C.C.