0.1 C
București
luni, 6 februarie 2023 - 20:39
No menu items!

Guvernul a modificat, prin ordonanță de urgență, Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Sergiu Andon: Se încalcă Constituția

spot_img

Guvernul a modificat miercuri, prin Ordonanță de Urgență, Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Potrivit noilor modificări, procurorul nu va mai putea decide scoaterea de sub urmărire penală de la sine putere, ci doar cu acordul instanţei, mai exact cu acordul judecătorului de cameră preliminară.

Modificarea a fost decisă, după ce Curtea Constituțională a hotărât că procurorul nu are dreptul să decidă în legătură cu renunțarea la urmărirea penală.

Totuși, fostul deputat Sergiu Andon, absolvent de Drept și fost procuror, a declarat, joi dimineață, într-o intervenție la Antena3, că alte modificări cuprinse în textul actului normativ – prin care sunt înăsprite o serie de pedepse și se introduc noi reguli de procedură privind utilizarea supravegherii tehnice – încalcă Constituția, deoarece restrâng o serie de drepturi fundamentale.

Mai mult, în opinia lui Sergiu Andon, normele adoptate de Guvern ar fi trebuit să fie supuse unei dezbateri parlamentare, iar, în cazul în care se cerea adoptarea în procedură de urgență, acest lucru putea fi făcut de Parlament, dar doar după o dezbatere, astfel încât actul normativ să respecte drepturile prevăzute de Legea fundamentală.

Astfel, alte ajustări aduse Codului Penal prin ordonanța adoptată miercuri se referă la infracțiunea în care minorii sunt exploatați sexual sau abuzați. Astfel, prin noul act normativ, sunt majorate și pedepsele în cazul infracțiunilor în care copiii sunt abuzați sexual. Ordonanța prevede și măsuri sporite de protecție a acestora. În plus, la acest capitol sunt prevăzute și noi infracțiuni, precum “spectacolul pornografic”.

O altă modificare se referă la domeniul drogurilor legale, unde, potrivit legiuitorului se poate folosi supravegherea tehnică în instrumentarea dosarelor care vizează ilegalități în acest domeniu.

R.D.